Samuel (18) savnet i Sørishavet

Ung bergenser skulle være med «Berserk» til Sydpolen. Nå er seilbåten savnet og ingen får kontakt med ham.

Samuel blir spurt om han vil bli med til Sørpolen

Se klipp fra TV-serien «Sjøsprøyt» der Jarle spurte Samuel om han ville bli med ham på Berserk-tur.

Samuel Massie

FÅR IKKE KONTAKT: Samuel Massie skulle få sin livs opplevelse med Jarle Andhøy og resten av mannskapet. Nå er det uvisst hva som har skjedd med ham.

Foto: Widescreen/NRK
Kaptein på skuta Berserk, Jarle Andhøy

KAPTEINEN: Jarle Andhøy

Foto: Arne Raanaas / NRK

- Vi er urolige for Samuel og følger nøye med på situasjonen. Vi håper det beste, sier rektor ved Folkehøyskolen 69 grader nord, Pål Emil Færøvig, til NRK.no.

- Sannsynligvis er han på land, men vi vet ingenting sikkert. Vi har ikke fått kontakt med noen av dem, sier 18-åringens mor, Anne Marie Ulvolden, til NRK.no. Hun hadde sist kontakt med sin sønn for ni dager siden. Da sendte han en e-post fra den amerikanske Scott-basen.

Jarle Andhøys seilskute «Berserk» var på vei mot Antarktis, hvor ekspedisjonen skulle nå fram til Sydpolen 100 år etter Roald Amundsen. Men nå tyder alt på at noe har gått svært galt.

Representerte «pizzagenerasjonen»

Klokken 05.20 tirsdag sendte båten ut et nødsignal . Siden har ingen hørt fra mannskapet. Nødmeldingen kom fra Rosshavet, like utenfor Antarktis. Dårlig vær med bølger på opp mot åtte meter gjør letingen vanskelig.

LES OGSÅ: - Vurderer å sende inn fly

Med på båten er 18 år gamle Samuel Ulvolden Massie fra Bergen, en av ti ungdommer fra «pizzagenerasjonen» som gikk være med i «Berserk» og lære om livet på haven på den harde måten. Eksperientet ble dokumentert i tv-serien «Sjøsprøyt» på NRK1.

- Fantastisk tur så langt

18-åringen var elev ved Folkehøyskolen 69 grader nord da han fikk muligheten til å være med i tv-serien. Jarle Andhøy var også hyret inn som ekstralærer ved skolen i anledning eksperimentet.

- I etterkant fikk 18-åringen tilbud av Jarle om å være med på «Berserk» som mannskap, forteller rektor Færøvig.

- Samuel har hatt det helt fantastisk. Turen så langt har vært et eventyr. Vi har hatt jevnlig kontakt. Selvsagt er det forferdelig nå å sitte her og vente på informasjon, men Jarle har vært ute en vinternatt før. Vi føler oss trygge på at han ikke er på båten, sier mamma Anne Marie.

Berserk

I NØD: «Berserk» sendte ut nødsignaler tirsdag morgen. Siden har ingen hørt fra båten.

Foto: wildvikings

Den nåværende utgaven av «Berserk» er en 48 fot lang seilbåt i stål. Foruten Jarle Andhøy, består det ordinære mannskapet av David Mercy, Fredrik Juell, Rune Ohlsgaard og Tom Gisle Olavsson.

Muligens på vei mot Sydpolen

Ifølge Maritime New Zealand Media Line, var det tre personer om bord i båten da nødsignalet ble sendt ut. Ytterligere to skal være gått i land en dag tidligere og være på vei mot Sydpolen.

Ifølge regissør Anders Sæther skal Jarle Andhøy og en «17-åring» ha gått i land i nærheten av Scott-basen i Antarktis og lagt ut på ferden mot Sydpolen.

- Planen var at han og 17-åringen skulle gå av. Det siste jeg hørte var at de var klare for å dra inn. Derfor går jeg ut fra at det er de to som har gått i land, sier Sæther til Dagbladet.no. Sæther har foreløpig ikke besvart henvendelsene fra NRK.no.

I intervjuet går det frem at «17-åringen» er en folkehøyskoleelev som ble invitert med på ferden mot Antarktis. De to er utstyrt med satelitt-telefon, men det har så langt ikke vært mulig å få kontakt med dem.