Hopp til innhold

Konrad er dement, men én sang glemmer han aldri

Unikt musikksamarbeid mellom Harmonien og institusjoner i Bergen skal styrke livskvaliteten til demente. – Fantastisk å se de blomstre, sier arrangørene.

At musikk e bra for Alzheimer-pasientar e ikkje noko nytt. Men i Bergen tar dei behandlinga eit steg lenger. To sjukeheimar samarbeider med Bergen Filharmoniske orkester, om eit prosjekt som fører til små mirakel.

MUSIKK FOR HELSEN: Konrad Larsen er en av mange pasienter som har laget musikk sammen med Bergen Filharmoniske Orkester de siste ukene.

– Jeg kan mange sanger. Og når du kan en sang, så må du synge den skikkelig, sier Konrad Larsen.

Larsen, som er tidligere Brann-spiller, er en av mange pasienter som har spilt og sunget med Bergen Filharmoniske Orkester den siste måneden.

Han deltar i «Musikk for minnet», et prosjekt Harmonien har jobbet med i flere år. Ved hjelp av musikk ønsker de å styrke pasientenes livskvalitet, med at de selv får delta i å lage musikk.

I norsk sammenheng er tiltaket et pionerprosjekt.

Demente sammen med BFO

MUSIKK FOR HELSEN: Demenspasienter fra flere institusjoner i Bergen fikk svinge seg med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Ser hvordan de blomstrer

Fire uker med profesjonelle musikere har gjort underverker. Pasienter som før var tause, både prater, synger og danser.

 Rune Hannisdal

LEDER PROSJEKTET: Rune Hannisdal er formidlings – og prosjektleder for Musikk for minnet hos BFO. For han er utviklingen fram til konserten viktigst.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Det er jo fantastisk. For oss er det utviklingen fram til denne konserten som er det viktigste. Da ser vi hvordan folk blomstrer fram mot slutten som dere ser i dag, sier Rune Hannisdal, formidlingsleder og prosjektleder i BFO.

Gjennom de siste fire ukene har en gruppe musikere jobbet med pasienter, og pasientene har fått deltatt aktivt i prosessen. Her er det ingen krav til musikalsk bakgrunn eller ferdigheter.

– Nå synger jeg så det ljomer

– Vi er jo «alzheimere» alle sammen, men pytt pytt, det går så greit, sier Berit Aastvedt.

Selv enkel koordinasjon er vanskelig for en demenspasient. Men når rytmeegg, trommer og andre små rytmeinstrumenter blir delt ut, spiller alle i takt.

De glemmer gjerne hvor de er og husker ingenting fra forrige øving, mens musikk er magi for minnet.

Berit Aastvedt var bare 60 år da hun fikk Alzheimers. Den siste måneden har hun fått nytt innhold i livet.

– At jeg skulle stå her og synge, hadde jeg aldri trodd! Jeg sang ikke da jeg var liten engang. Men nå synger jeg så det ljomer! sier Aastvedt.

Berit Aastvedt

Berit Aastvedt er med på Bergen Filharmoniske orkesters prosjekt 'Musikk for minnet' for pasienter.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Avslutter med konsert

For ektemann Kasper Aastvedt er det en rørende opplevelse å se konen utfolde seg med de profesjonelle musikerne. Han ser en helt egen mestringsfølelse hos konen.

– Jeg er veldig rørt. Du kan sikkert både høre og se det på meg. Det gjør noe med oss å se de sånn. Selv om de glemmer det som skjedde i sted, så er historiene med dem, sier Kasper Aastvedt.

Prosjektet avsluttes med en konsert arrangert av både strykerne og pasientene, i foajeen i Grieghallen. Da fikk Larsen svingt seg til musikken.

– Han livner sånn til, og får en utrolig fin dag, sier Jane Haugen, pleier Bergen Røde Kors sykehjem.

Konrad Larsen

Konrad Larsen, tidligere brannspiller, glemmer aldri den kjære supportersangen til laget. Nå fikk han synge den med Harmonien.

Foto: Alrik Velsvik / NRK