NRK Meny
Normal

La ned 32 000 blomster og bamser

I Bergen sentrum ble det lagt ned enorme mengder blomster, bamser og hilsener etter terrorhandlingene 22. juli. Bergen byarkiv har att vare på alt.

Etter de grusomme terrorhandlingene 22. juli var Norge i sjokk og sorg. Dette kom til utrykk i spontane altere med blomster og lys rundt om i landet.

I Bergen ble den blå steinen på Torgalmenningen et slikt samlingspunkt for de sørgende , og i alt ble det lagt ned 31 920 blomster, lys og andre gjenstander her.

Blomsterhavet

BLOMSTERHAV: Utenfor Domkirken i Oslo ble det også lagt ned tusenvis av blomster og hilsener.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Terje Haram

BLIR TILGJENGELIG: Terje Haram tror at materialet en gang også blir tilgjengelig for folk flest.

Foto: Thomas Anthun Nilsen

– Blomstene ble levert til kompostering, mens bamser og hilsener er tørket og systematisert, forteller Terje Haram, avdelingsleder ved Bergen byarkiv.

I tillegg blomster og lys ble det lagt ned 1778 skriftlige hilsener, i form av kort, sanger, tegninger og dikt.

– Regnet limer det sammen

Bergen kommune og Bergen byarkiv samlet i midten av august inn alt som ble lagt ned ved den blå steinen. Dette er nå systematisert.

Materialet ble først liggende i flere uker, og måtte tåle både regn og vind. Byarkivet har hatt noen utfordringer med det som har ligget i regnet, særlig de tingene som har hatt plastinnpakning.

– Det limer seg fast i plasten når det bli vått, og da får vi problemer. Men stort sett har det gått bra, sier Haram.

Alle bamsene fotograferes

Nå skal alle hilsener scannes, og alle bamsene blir fotografert.

Dette materialet vil bli gjort tilgjengelig for forskere og etterlatte. Vanlige vestlendinger derimot må vente flere år før materialet blir gjort tilgjengelig.

– Vi skal være forsiktige, for det er sterke følelser bak disse tingene, og det er fortsatt for tidlig. Men at det blir tilgjengelig på et eller annet tidspunkt, er sikkert, sier Haram.