Hopp til innhold

– Han veivet med motorsagen og sa han skulle knuse alt

«Anna» ble truet med motorsag av ektemannen. Det teller ikke som mishandling, mener Utlendingsnemnda. Nå går den østeuropeiske kvinnen til rettssak mot staten for å få bli i Norge.

Vold mot kvinner

KJEMPER FOR Å BLI: Hun ble utsatt for psykisk mishandling, men har fått avslag på søknaden om opphold i Norge. Nå går «Anna» til sak mot staten.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Skal man bli truet med motorsag daglig, for å bli betraktet som mishandlet?

"Anna"

Hun forteller om et ekteskap preget av psykisk terror og overvåking. Kvinnen som er bosatt i Bergen ønsker å være anonym, på grunn av frykt for sin tidligere ektemann. Mens de fortsatt var sammen, truet han henne med en motorsag.

– Han kom til meg og veivet med sagen. Han sa at han skulle knuse bordet, og alt som fantes i rommet. Så sa han at han skulle «se hva han skulle gjøre», forteller hun.

Der og da fryktet den østeuropeiske kvinnen for sitt eget liv.

– Jeg så hans gale øyne, og at han var i ubalanse fordi han var beruset.

Måtte ut av forholdet

Utenlandske kvinner som gifter seg med norske menn får midlertidig opphold i Norge. Går de fra mannen før det har gått tre år, må de ut av landet. Men hvis de har blitt utsatt for mishandling kan de likevel få bli.

Saken fortsetter under bildet.

Kristine Hånes

TIL SAK: «Annas» advokat Kristine Hånes håper at en eventuell seier i retten kan hjelpe andre kvinner i samme situasjon.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Den psykiske terroren begynte først etter at ekteparet hadde vært sammen en stund. Etterhvert ble situasjonen uutholdelig for «Anna». For henne var det uaktuelt å holde ut i forholdet i tre år, for at hun skulle få norsk statsborgerskap.

– Min situasjon var helt uakseptabel. Jeg tenkte: Hva om han tok sagen i hendene, hva skjer videre? Jeg kan ikke risikere livet mitt. For meg var det umulig å tåle det i tre år, sier kvinnen.

– Må man trues daglig?

Etter at hun kom seg ut av ekteskapet fikk hun avslag på sin søknad om oppholdstillatelse.

– Episoden med motorsagen regnes ikke som mishandling, bare som en enkeltstående episode, forteller «Anna».

Både Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemda mener det ikke er grunn til å gi henne opphold.

– Skal man bli truet med motorsag daglig, for å bli betraktet som mishandlet? En enkeltepisode kan være nok til å miste livet. Jeg opplevde det som mishandling og psykisk terror, sier hun.

Nå saksøker hun staten for å bli i landet. «Annas» advokat, Kristine Hånes, mener de har en god sak. Hun tror at en eventuell seier i retten også kan hjelpe andre kvinner i en lignende situasjon.

– Jeg håper Utlendingsnemdas praksis endres på dette området. Slik at kvinner ikke skal føle seg utrygge på om de får opphold når de blir mishandlet i ekteskapet, sier Hånes.

Nesten halvparten får avslag

Utlendingsnemda mener på sin side at det har blitt gjort en riktig vurdering i saken. Nemndleder i Utlendingsnemda Jorunn Midthun sier at de ønsker rettssaken velkommen.

– Det er en viktig problemstilling. Men vi mener at Utlendingsdirektoratet har tatt rett avgjørelse i denne konkrete saken.

Siden 2012 har over 200 kvinner i Norge fått opphold etter at de ble mishandlet av sine ektemenn. Nesten like mange har fått avslag.

Mishandlingsbestemmelsen

 

2010

2011

2012

Avslag

44

51

41

Innvilget

50

39

77

Totalt

94

90

118

Innvilgelsesprosent

53 %

43 %

65 %

Førstegangs innvilgelse/avslag etter mishandlingsbestemmelsen. I perioden januar-august 2013 har det vært 84 vedtak, 46 avslag og 38 innvilgelser.

– Ingen saker er like. Vi må vurdere hver sak individuelt. Da ser vi på krenkelsens karakter og alvorligheten ved disse. Og om det er en mishandling som skjer over tid, sier Midthun.

– Når er mishandlingen så ille at man har krav på opphold?

– Hvis man lever under et regime med kontinuerlig utrygghet og frykt for vold, har man krav på opphold. Etter vårt syn var ikke det tilfellet i denne saken, sier hun.