Hopp til innhold

Så stor skade kan et pulverapparat gjøre

Et uomtenksomt trykk på brannslokningsapparatet kan gi skader for flere titalls tusen kroner. – Pulver trenger inn over alt og gir store skader, sier forsikringsekspert.

Pulverskader på elektronikk

NEDSTØVET: Slik så det ut etter at noen hadde gått amok med et pulverapparat i denne private leiligheten. Å rydde opp etter pulverskader er både tidkrevende og kostbart. I snitt beløper skadene seg til 10.000 kroner per liter brannpulver.

Foto: Tryg forsikring

En Karpe Diem-konsert i Bergen nylig endte brått da et brannslokningsapparat ble tømt på scenen.

4500 personer måtte evakuere, folk fikk pusteproblemer og utstyr til millionbeløp ble ødelagt.

Skader fra brannslokkingsapparater er ikke bare et konsertfenomen, men skjer også ofte i private hjem. Stadig vekk blir privatboliger, forsamlingshus og skolebygg sprayet ned med brannslokkingspulver og må saneres for store beløp.

Skadene koster i snitt 10.000 kroner per liter brannpulver.

Pulverskader

PULVERISERT: Hele denne leiligheten var dekket av brannpulver etter et uhell med slokkeapparatet.

Foto: Tryg forsikring

Pulveriseres på fest

Øyvind Setnes er senior forretningsutvikler innen skadeforebygging i Tryg.

– Jo, dette skjer jevnlig. Vi har blant annet hatt tilfeller på hjemme-alene-fester der noen har fyrt av apparater i leiligheter eller hus. Da har man et omfattende arbeid foran seg med å rydde opp. Vi har opplevd å sanere hele leiligheter, sier Setnes.

Også i Gjensidige er pulverskader et kjent problem.

– Hvert år har vi flere tilfeller der noen, ofte ungdom på fest, tømmer pulverapparater i leiligheter eller boliger. Pulveret trenger inn over alt og gjør skader for flere titalls tusen kroner, sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til NRK.

Hvert år har vi flere tilfeller der noen, ofte ungdom på fest, tømmer pulverapparater i leiligheter eller boliger.

Arne Voll, Gjensidige

LES OGSÅ: Vil ha pulver-forbud etter Karpe Diem-fadesen

LES OGSÅ: Helenes Karpe Diem-kveld fikk brå slutt

Arne Voll, informasjonssjef

ADVARER MOT MISBRUK: Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige forteller at pulver fra slokkeapparater ofte gjør skader for flere titalls tusen kroner.

Foto: Gjensidige

Måtte rense hele leiligheten

Avhengig av omfanget på skadene regner man kostnader fra 30.000-50.000 kroner og oppover, avhengig av hvor stort apparat som er løst ut, og hvor mange gjenstander som må saneres.

Uansett om slokkeapparater blir brukt ved faktisk brann, eller ved uhell, blir det mye pulverstøv i etterkant. Derfor har mange gått over til skum- eller C02-apparater.

– Da begrenser du deg til skadestedet, og må ikke vaske hele huset.

Billigere å kjøpe nytt

Typiske skader er på møbler, gulv og elektriske apparater. Til og med kjøleskap er blitt kondemnert etter pulverskader.

– Vi må ofte bruke eksterne firmaer som er eksperter på å fjerne og rengjøre etter denne type skader. Kostnaden med å rengjøre er ofte høyere enn å kjøpe nytt. Dette kan for eksempel gjelde en sofa, tepper og stoler, sier Voll.

Pulverskade

ØDELAGT: Pulveret trenger seg inn i den minste krik og krok. Ofte er det billigere å kjøpe nytt enn å rengjøre elektronisk utstyr.

Foto: Tryg forsikring

Ved hærverk og uhell utført av barn dekker forsikringsbransjen denne type skader minus egenandel.

– Få tenker over hvilke konsekvenser dette får. I tillegg til hærverk, kan en i verste fall risikere at brannslukkeren ikke virker, når det er en virkelig brann, sier informasjonssjefen i Gjensidige.

Forsikringsbransjen presiserer at det i hus og hjem er viktig at slokkemidler står lett tilgjengelig.