NRK Meny
Normal

Så stor er skogbrannfaren i ditt fylke

Faren for skogbrann i Sør-Norge er nå langt større enn meteorologene har en skala for.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Skogbrannfare i Sør-Norge» i nytt vindu

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om gress-, lyng- og skogbrannfare på Vestlandet sør for Stad og stor skogbrannfare østafjells.

– Når indeksen for skogbrannfare passerer 70, sier vi at det er meget stor fare. Nå har indeksen enkelte steder passert 100, forteller Steinar Skare, meteorolog ved Værvarslinga på Vestlandet.

Skare forteller at over nivå 70 er det liten vits i å gradere sterkere. Da er allerede faren overhengende stor.

– Og nå er vi over nivå 100 i Bergen, vi er tett oppunder 100 på Voss, og flere steder ligger nivået på oransje, som er nivået like under. Det er all grunn til å si at man ikke må tenne opp noe nå, oppfordrer meteorologen.

KLIKK PÅ KARTET ØVERST FOR Å SE HVOR STOR FAREN ER DER DU BOR!

Vurderer rundt 100 steder i Norge

Kartet er basert på Yr.no sin varselside for skogbrannfare, som igjen er laget på grunnlag av meteorologsik institutt sine vurderinger.

LES OGSÅ: – Skogbrann er sunt for naturen

Meteorologisk institutt vurderer skogbrannfaren rundt 100 steder i landet. Det blir dermed ikke utstedt varsel for absolutt alle kommuner, og noen kommuner har flere målepunkt. Skogbrannfaren beregnes for et gitt sted og er ikke alltid represensentativ for et større omrkingliggende område.

Vi anbefaler at du klikker deg inn på varselet på Yr.no for å få best mulig oversikt over ditt område.

To uker uten regn i Bergen (!)

I Bergen har det gått nøyaktig to uker siden det kom nedbør sist. Meteorolog Steinar Skare forklarer at det stort sett er om våren slike ekstreme varslinger kommer.

– Faren vil sannsynligvis avta når vi forhåpentligvis får nedbør ut i neste uke. Men de siste prognosene viser at vi må vente til torsdag før det kommer nedbør av betydning. Så det er en god stund til vi får nok nedbør til at skogbrannfaren blir redusert, sier Skare.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.