NRK Meny
Normal

Så er forurensingen igang igjen

Klokken 10.00 fredag var luftforurensingen på Danmarksplass så høy at allergikere og hjerte- og lungesyke bør holde seg innendørs. Til uken kan det bli ekstrem forurensing.

Bergen forurensing luftkvalitet

Bergenslokket kan igjen føre til kraftig luftforurensing.

Foto: Pål Bentdal

– Vi følger nøye med på værvarslene. Men det er ennå ikke tatt noen beslutning på om det skal innføres trafikkrestriksjoner over helgen. Først må vi se at langtidsvarselet faktisk slår til, sier informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune.

– Nå har jo innbyggerne erfaring med hvilke tiltak vi eventuelt setter inn, så vi regner med at de kan følge opp raskt, sier han.

Høy luftforurensing

Klokken 10 fredag morgen viste luftmålingene på Danmarksplass at luften inneholdt 172,5 mikrogram NO2 per kubikkmeter luft. Denne verdien stempler luften som «mye forurenset». Dette betyr også at man igjen er på vei mot «svært mye forurensing», som inntreffer ved 200.

– Vi har vist at vi klarer å kaste oss rundt og iverksette tiltak raskt dersom situasjonen krever det. Det er vi også innstilt på å gjøre nå, sier Rastad.

Luftkvalitet.info

FORURENSNING: Dette viser verdiene av NO2 fra torsdag klokken 20 til fredag klokken 16.

Foto: Luftkvalitet.info

Holder kortene tett til brystet

Samkjøringsfelt og par- og oddetallskjøring var tiltakene som ble innført sist luftforurensing nådde ekstreme høyder over tid .

– Jeg vil foreløpig ikke kommentere hvilke tiltak som eventuelt er aktuelle, sier Rastad.

Kommunen har beredskap hele døgnet og vil også overvåke situasjonen i helgen.

Vurderer busstilbudet

Gratisbusser og hyppigere bussavganger var også ett av kommunens tiltak i samarbeid med fylkeskommunen.

– Vi har foreløpig ikke rettet noen formell henvendelse til fylkeskommunen om bussmulighetene. Men dette vil også vurderes. De viste sist at de klarte å kaste seg rundt på kort varsel når vi hadde behov for det, sier Rastad.

Langtidsvarselet for Bergen finner du her.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik