Normal

Rygg hylles på Twitter etter avgangen

Filip Rygg har hatt en kort men begivenhetsrik politisk karriere. I løpet av få år utviklet han seg til en av Bergens viktigste politikere. I dag trakk han seg som byråd, men hylles på Twitter.

Byrådsleder Monica Mæland og byråd Filip Rygg

BYBANE-VENN: Filip Rygg tok seg i løpet av få år til toppen i politikken i Bergen. Her med tidligere byrådsleder, nå næringsminister, Monica Mæland på Bybanen under åpningen.

Foto: Kjartan Lægreid / NRK

30-åringen har i mange år vært en svært aktiv bruker av sosiale medier. I 2009 ble han kåret til Norges tredje beste politiske blogger av nettstedet Kommentar.no.

I en tilsvarende kåring som Bergens Tidende gjorde i 2010 fikk Rygg topplassering sammen med Erna Solberg og Audun Lysbakken.

I dag vanker det mye ros til den 30 år gamle politikeren på Twitter:

Administrerende direktør Marit Warncke i Bergen Næringsråd sier dette er et stort tap for Bergen, mens Henning Warloe i Høyre mener Filip Rygg blir vanskelig å erstatte.

Laster Twitter-innhold

Jette F. Christensen i Arbeiderpartiet mener politikken i Bergen har mistet et av sine klokeste hoder og varmeste hjerter, mens Sveinung Rotevatn i Venstre kaller Rygg for en politiker med, ja nettopp, ryggrad!

Laster Twitter-innhold

Ros også fra Aarebrot

Valgforsker Frank Aarebrot karakteriserer Filip Rygg som en svært dyktig og ansvarlig politiker og synes det er trist at han nå trekker seg som byråd.

– Dette er et stort tap for politikken i Bergen. Rygg har vært en ryddig politiker og vil bli savnet i byrådet, sier Aarebrot.

LES OGSÅ: Trekker seg som byråd

LES OGSÅ: Byrådskabalen må legges på nytt

Filip Rygg og Ragnhild Stolt-Nielsen

TREKKER SEG: Filip Rygg og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen på pressekonferansen der avgjørelsen ble kjent.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Født i Danmark

Rygg ble født i den idylliske danske byen Horsens på Øst Jylland i oktober 1983. I oppveksten var han også innom Sverige, Sveits, Nederland og Oslo. Til Bergen kom han 12 år gammel i 1995.

Den politiske karrieren startet som fylkesleder for Hordaland KrFU i 2001. Han var leder for fylkeslaget frem til 2003, da han ble valgt inn i sentralstyret til KrFU på landsplan. Ved kommunestyre- og fylkestingvalget samme år ble han valgt inn som representant for KrF i Hordaland fylkesting.

I august 2004 overtok han som politisk rådgiver for byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen. Han jobbet som politisk rådgiver frem til 2007.

Før kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2007 ble han nominert til Bergen KrFs ordførerkandidat. Etter valget dannet KrF byråd sammen med Høyre og Frp. Rygg ble da utnevnt til kommunalråd og leder for Bergen KrF bystyregruppe.

I oktober 2009 ble Rygg utnevnt til byråd for barnehager og skoler i Bergen. I 2011 overtok han som byråd for miljø og byutvikling.

Her har han engasjert seg sterkt for utbyggingen av bybanen. Det var også uenighet om valget av trase mot Åsane som fikk Rygg til å trekke seg fra stillingen.