NRK Meny
Normal

Dopere kan ha snytt ham for to VM-gull

Norske kappgjengere kan få OL- og VM-gull etter russisk dopingskandale. – Surt å få medalje i posten, sier Trond Nymark, som kan ha blitt snytt for to gull.

kappgang menn Trond Nymark

SØLV KAN BLI GULL: Trond Nymark (38) fra Bergen vant sølv på 50 km kappgang 21. august 2009 med tiden 3.41,16 som var ny norsk rekord. Nå kan han få VM-gullet i posten.

Foto: Gero Breloer / AP

Tidligere i dag kunne NRK fortelle at dopinglaboratoriet i Moskva trolig mister lisensen og alle russiske friidrettsutøvere risikerer nå å bli utestengt fra Rio-OL neste sommer.

Tapt store penger

Trond Nymark

TOK VM-SØLV: Trond Nymark.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Rydder du pallen for alle dem som er dopingtatt ville jeg tatt VM-gull både i Helsinki (2005) og Berlin (2009). Men følelsen av å gå først over mål vil jeg aldri få oppleve selv om jeg får medaljene nå, mange år etterpå. Jeg har også tapt mange premiepenger, sier Trond Nymark til NRK.

Den russiske dopingskandalen kan utløse flere norske kappgangmedaljer. Tirsdag ble det klart at fem profilerte russiske kappgjenger er utestengt for dopingbruk, og at dette får tilbakevirkende kraft i alle fall til 2009.

Gjennomkorrupt

– Jeg må nok si at jeg ikke er overrasket. Omfanget av doping i friidretten har vært stort, spesielt i Russland. Det er godt det kommer for en dag. Her gjelder det korrupsjon i alle ledd fra laboratorier og kontrollører til idretten selv, sier NRK-ekspert og tidligere OL-vinner i friidrett Vebjørn Rodal.

Han håper Nymark og Kjersti Tysse Plätzer får sine rettmessige gull. Det gjør også friidrettstopp Svein Arne Hansen.

– Dette viser jo at Trond Nymark var verdens beste og var den rettmessige verdensmester i 2009, antagelig også i 2005, sier presidenten i det internasjonale friidrettsforbundet til Bergens Tidende.

Sølv kan bli gull

Ifølge avisen er det tilnærmet klart at Nymarks sølv fra 2009-VM blir til en gullmedalje, selv om det internasjonale friidrettsforbundet ikke vil bekrefte dette.

– Avsløringene i Russland er ikke overraskende. Hvis de kan dokumentere påstandene må de gi straffer som svir, slik at dette aldri skjer igjen, sier Nymark.

Selv har han aldri angret på at han satset på den etter hvert svært så dopingbefengte grenene.

– Jeg er stolt over at jeg aldri tenkte tanken på at motstanderne mine kunne være dopet. Selv hadde jeg som mål å bli så god som jeg kunne. Kanskje viser det seg nå at jeg faktisk ble best i verden, sier han til NRK.

Nymark la opp etter OL i 2012 og driver nå eget konsulentselskap.

Kjersti Tysse Platzer

TOK OL-SØLV: Kjersti Tysse Plätzer.

Foto: Itsuo Inouye / AP

Dekket over

Det kan også skje med Kjersti Tysse Plätzers OL-sølv fra Beijing i 2008. Da vant Olga Kaniskina. Hun er siden tatt og utestengt for doping.

Nettstedet Inside The Games melder at WADA-kommisjonen anklager det russiske sikkerhetspolitiet for å spille en stor rolle i å dekke over systematisk doping i russisk idrett.

Johan Kaggestad (73) er nådeløs mot friidrettsdopingen. Han støtter tidligere WADA-sjef Dick Pound – og vil ha utestengt russiske friidrettsutøvere i det kommende OL og VM.

– To års utestengelse er riktig straff for å ha ødelagt friidrettens omdømme, sier Johan Kaggestad til VG.