NRK Meny
Normal

Guttegjengen vil gjøre russetiden tryggere for jentene

I Bergen har en guttegjeng valgt å dedikere deler av russetiden til å jobbe mot voldtekt. De vil gjøre russetiden tryggere for jentene med en mobilapp.

Video Russegutter lager film mot voldtekt

SE VIDEO: Denne russegjengen fra Blomsterdalen i Bergen fokuserer på jenters trygghet i russetiden.

Et av årets sikreste vårtegn, russen, har for lengst inntatt norske skoler, veier og byer. Men mens festing og alkohol står på programmet for de aller fleste, har en guttegjeng valgt å bruke litt av kreftene på andre formål.

Voldtekt tema i russetiden

Guttene på bussen ”Wise Guys” bruker deler av russetiden på å lage en reklamefilm for en app til smarttelefoner, som skal gjøre det tryggere for jenter gå på byen.

– Mange skal være full hver eneste dag i tre uker. Hvor stor er ikke sjansen for at noe da skjer, sier Mohammed Sarmadawy.

Les videre under bildet.

Wise Guys

VIL REDDE JENTENE: Mohammed Sarmadawy og resten av guttene i Wise Guys.

Foto: NRK
  • Hva syns du om guttenes tiltak? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Med mye festing og alkohol i ukene russetiden står på, er også voldtekt og seksuelle overgrep et tema som opptar bergensrussen.

Totalt er de 21 gutter på bussen, flere av dem elever på medielinjen på Akademiet videregående skole. Like før russetiden sparket skikkelig i gang sto de ferdig med en reklamefilm for appen Bsafe.

Sender ut SOS-melding fra telefonen

Bsafe er et gratis program som fungerer som en slags trygghetsalarm på telefonen.

– Appen har en rød knapp som du kan trykke på om du havner i trøbbel. Den sender ut melding til dine nærmeste venner og medruss, med info og kartposisjon som viser hvor du befinner deg. På den måten kan folk komme til å hjelpe, sier Sarmadawy.

I filmen viser de en russejente som blir jaget av en fremmed. Hun gjemmer seg og etter et trykk på telefonen kommer Batman til og redder henne.

Les videre under bildet.

Batman redder russejente

REDNINGSMANN: Batman redder den redde russejenten i reklamefilmen for appen Bsafe, som fungerer som en trygghetsalarm på smarttelefoner.

Foto: Arne Daniel Haldorsen / NRK

– Russebussene i Bergen pleier å støtte en god sak. Vi ville være mest mulig relevant til selve russetiden, og valgte å se på temaet voldtekt som en ting å fokusere på. Derfor lager vi denne kampanjefilmen, sier Sarmadawy.

Vil sende signal som gutter

De vil prøve å spre filmen og appen til alle medruss – og håper flere får øynene opp for den. Han og kameratene på ”Wise Guys” håper det gir en ekstra effekt at de er gutter som står bak.

– Jeg håper det sender et veldig bra signal om at folk må engasjere seg og at folk må snakke om det. Hadde vi for eksempel hatt med en annen russebil med jenter, hadde vi kanskje mistet litt av signalet om at det er gutter som står bak, sier bergensrussen.

Sarmardawy er bussjef på Wise Guys-bussen, og har ikke sovet mye de siste månedene. Guttene har brukt mye krefter før og under russetiden på å gjøre ferdig reklamefilmen – i tillegg til å legge siste hånd på verket på bussen de skal feste i de neste ukene.

Lite søvn

– De siste fire-fem månedene har jeg sovet maksimalt fire timer hver natt. Med en vanlig døgnrytme ville dette aldri klart dette, sier Sarmadawy.

Marie Grung

SKRYTER: Marie Grung tror mange jenter kan føle seg tryggere med en sikkerhet på telefonen.

Foto: Arne Daniel Haldorsen / NRK

Marie Grung spiller russejenten i filmen guttene lager. Hun har tro på programmet – og skryter av engasjementet til kameratene.

– Jeg har latet som jeg har snakket med folk i telefonen noen ganger. Jeg tror det er normalt, om man er jente og går alene i mørket. Det kan være ubehagelig noen ganger, sier hun.

Får skryt

Lisa Arntzen er leder for Aksjonen mot voldtekt, og skryter stort av guttene. Hun mener myndighetene bruker for lite penger på slike forebyggende tiltak, og at guttene nærmest gjør det offentliges jobb.

– Dette syns jeg er et kjempebra initiativ. Det er noen utrolig flotte gutter som tar ansvar, og det trengs når myndighetene ikke gjør det, sier hun.

Hva syns du om tiltaket til guttene ? Si din mening i kommentarfeltet under.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.