Hopp til innhold

Rune våknet til live en time etter at legen erklærte ham død

Legen og ambulansefolkene trodde Rune Alsaker var død. Men da familien skulle ta farvel, oppdaget de at han rørte på seg.

35 år gammel fikk Rune Alsaker hjerteinfarkt. Etter 40 minutt med gjenoppliving, ble han erklært død. En time senere våknet han til live.

Den utrolige historien til Rune Alsaker skjedde for to år siden. 19. januar 2013 fikk han et kraftig hjerteinfarkt hjemme i sin egen leilighet.

Klokken er 05.00 og broren er tilfeldigvis hjemme. Han får ringt etter ambulanse før han selv setter i gang med hjerte- og lungeredning.

Ambulansen kommer på plass etter nesten 20 minutter og tar over jobben med å prøve å få liv i Rune. Det blir bestilt luftambulanse fra Bergen, mens en lege tar over ansvaret i leiligheten.

Gjenopplivingen pågår i 40 minutter. Ambulansepersonellet gir Rune åtte elektriske støt for å få ham i live igjen. Men til slutt tar legen avgjørelsen om å avslutte opplivingen. Han erklærer 35-åringen død, og luftambulansen blir avbestilt like før den skal lande på Stord.

En time senere kommer foreldrene til Rune frem. Da våkner han til live igjen.

Jeg er veldig takknemlig for at de har gjort en god jobb og fått liv i meg. Men de har godtatt at jeg var død. Det forstår jeg ikke.

Rune Alsaker

Moren oppdaget at han levde

Bergens Tidende fortalte Runes historie først. Saken har fått tilnavnet «Lasarus-saken», etter den bibelske fortellingen om mannen Jesus vekket til live.

– Jeg husker at vi heiv oss i bilen. Jeg kjørte i en forferdelig fart på veien, og hadde nok blitt tatt om det var kontroll. Men det var ikke biler på veien og det tok ikke mange minutter før vi var fremme, forteller mor Kristi Helene Alsaker.

Da hun kom frem møtte hun først en politibil utenfor. Innenfor døren ble de møtt av ambulansepersonell og legen. Døren til soverommet, der Rune lå, var lukket for at de ikke skulle se kroppen. I stuen satt broren i sofaen og gråt.

Kristi tar en avgjørelse som trolig redder sønnens liv: Hun bestemmer seg for å gå inn for å ta farvel med Rune.

– Jeg satte meg med broren før jeg sa at jeg skulle inn til Rune for å holde rundt ham. De sa jeg ikke skulle gjøre det, men slikt sier man ikke til en mor.

– Da jeg kom inn, lå Rune med kraftige rykninger. Han var jo ikke død. Jeg snudde ham fordi jeg så at han strevde. Da jeg fikk lagt ham i stabilt sideleie, så ambulansefolkene hva jeg gjorde og de skjønte da hva som skjedde.

Kristi Helene Alsaker

FANT SØNNEN: – Jeg har mistet tiltro til helsepersonell etter det som skjedde, sier mor Kristi Helene Alsaker.

Foto: Tim Wassmo / NRK

I all hast ble Rune fraktet på båre til lokalsykehuset på Stord. Et nytt helikopter blir bestilt fra Bergen, og fem timer etter infarktet blir han endelig lagt inn på hjerteavdelingen på Haukeland sykehus.

Når han ankommer har hjertet hans rundt ti prosent av sin normale funksjon. Men legene får stabilisert ham, og redder livet hans.

Rune Alsaker husker ingenting fra natten og morgenen. Men han har likevel tenkt mye på det som skjedde.

– Jeg har tenkt at dette var veldig spesielt. En person blir erklært død, og så viser det seg at det var galt. Så er det ingen som vil innrømme at noe galt har skjedd, sier den nå 37 år gamle mannen.

Ble frikjent i tilsyn – så felt

For etterspillet etter hendelsen har ikke vært lett for familien. Familien har blitt kjempet for å bli trodd siden den dramatiske natten vinteren 2013.

Fylkesmannen opprettet tilsynssak. De konkluderte med at helsepersonellet som behandlet Rune, ikke hadde gjort noe feil.

– For meg blir det ikke logisk at noe galt ikke har skjedd, når jeg er i live og blir erklært død. Det er noe som ikke stemmer i det hele tatt der.

Det første tilsynet fikk familien til å reise seg i kamp som har vart i nesten to år, og ført til metervis med sakspapir.

Mandag kveld denne uken kom den endelige oppreisningen. I Fylkesmannen sitt andre tilsyn får Rune og familien rett. Legen får kritikk for tre forhold:

  • Det var uforsvarlig å avslutte førstehjelpen.
  • Det var ikke riktig å avbestille luftambulansen.
  • Det var feil å erklære Rune for død.

– Vi mener for det første at legen burde tatt flere opplysninger inn i det grunnlaget han hadde for å bestemme seg for å avslutte den livreddende behandlingen til pasienten. Det var noen funn som viste at pasienten kunne være i live. I tillegg har vi kritisert at legen avviste hjelp fra Luftambulansen som var like ved. Vi mener legen burde ventet til den kom, da de har bedre kvalifisert personale og utstyr, sa seniorrådgiver Helene Myhre hos Fylkesmannen i Hordaland til NRK i går.

For meg hadde det vært veldig greit om noen av dem hadde et ønske å snakke med meg, og fortelle hva de hadde opplevd.

Rune Alsaker
Rune Alsaker

KAN GÅ VIDERE: Saken til Rune har blitt kjent som Lasarus-saken. – Dette gir meg en mulighet til å gå videre, sier han om det nye tilsynet.

Foto: Tim Wassmo / NRK

Lettet over å bli trodd

Rune fikk nyheten mandag kveld. Det var en enorm lettelse, selv om han ikke helt hadde turd å håpe på en innrømmelse fra myndighetene.

– Jeg ble selvfølgelig glad. Jeg skulle bare ønsket at den konklusjonen kom for to år siden, så jeg kunne gått videre allerede da.

– Men nå når den er kommet, er jeg veldig glad for at noen har sagt at noe galt har skjedd. Det gir meg en mulighet til å gå videre. Nå kan jeg kanskje se fremover i stedet for å vente på at noen skal innse det jeg har innsett hele veien.

– Jeg hadde egentlig forberedt meg på legen ville blitt frikjent denne gangen også. Så jeg var ikke helt klar for å rope hurra, eller for å glede meg over det. Jeg jobber fortsatt med den biten. Men jeg er utrolig glad for noen endelig har bekreftet det jeg har prøvd å få frem hele tiden.

Han understreker at han ikke har et ønske om å klandre noen. Men han har tenkt mye på helsepersonellet som var i leiligheten. På hvordan de har hatt det etter hendelsen.

– Det har vært en heftig natt for de mange som var involvert. Jeg tenker at det kanskje har vært en slags påkjenning for dem som var med på det også. For meg hadde det vært veldig greit om noen av dem hadde et ønske å snakke med meg, og fortelle hva de hadde opplevd.

Hadde ikke hun kommet og sagt og sett at jeg var i live, hadde jeg vært død nå, det er jeg sikker på.

Rune Alsaker om moren
Kristi Alsaker blar i papirer

LANG KAMP: Mamma Kristi Alsaker har tatt vare på all dokumentasjon i behandlingen de har fått i etterkant av hendelsen. – Det har blitt mange våkenetter, sier hun.

Foto: Tim Wassmo / NRK

– De godtok at jeg var død

De to årene siden infarktet har han tenkt mye. På hvor små marginer som skulle til før han ikke hadde levd i dag.

– Jeg er utrolig glad for at ambulansepersonalet gav meg åtte støt og fikk liv i meg. Men jeg er ikke like glad imponert over at de ikke klarte å se at jeg var i live. At broren min er nødt til å ringe til min mor og at hun kommer og forteller ni tjenestemenn på stedet at jeg er i live.

– Jeg er veldig takknemlig for at de har gjort en god jobb og fått liv i meg. Men de har godtatt at jeg var død. Det forstår jeg ikke.

Han er ikke i tvil om at det at moren kom inn på soverommet den morgenen, reddet livet hans.

– Jeg er utrolig takknemlig først og fremst for at broren min var der og at han ringte og fikk tak i mamma. Hadde ikke hun kommet og sagt og sett at jeg var i live, hadde jeg vært død nå, det er jeg sikker på.

Rune kom inn på Haukeland sykehus med bare en tiendedel av hjertet i funksjon. Arbeidet legene har gjort, gjør at han i dag har rundt 40 prosent hjertefunksjon. Hendelsen preger 37-åringen.

– Jeg får hjertemedisin, det er en kjempebrems. Kroppen er ikke den samme. Det er veldig vanskelig å forklare hvordan det er.

– Jeg må få si at jeg er evig takknemlig for den jobben de har gjort på Haukeland. Jeg forstår ikke hvordan de har fått det til.

Rune Alsaker

TILGIR: Rune har tenkt mye på helsepersonellet som var i leiligheten den kvelden. – Det må ha gått inn på dem også, sier han.

Foto: Tim Wassmo / NRK

Håper de kan sette punktum

Nå håper familien kritikken fra Fylkesmannen kan bli et endelig punktum for saken.

– Disse to årene har vært tunge. Jeg har hatt flere våkenetter enn jeg kan telle. Jeg er i hvert fall veldig glad for at det har snudd. At noen har trodd det vi har kommet frem til for lenge siden, sier mor Kristi Helene Alsaker.

Rune håper han nå kan bruke litt mindre tid på å se tilbake, og heller se fremover.

– Jeg vet ikke om dette blir et punktum, men jeg føler det. Jeg hadde ikke gitt opp kampen om dette ikke hadde kommet. Men om det første tilsynet hadde konkludert med dette, så hadde jeg sluppet nesten to år med ganske mye dårlig behandling.

– Det viktigste for meg har vært at noe feil har skjedd. Men ingen av dem som jeg har ventet på at skal si det, har sagt det før nå.