Vi starter julefeiringa i «Godt for Ganen» med å lage rull. Også i fjor ble dette en stor suksess da Beate Hannisdal laget lammerull etter en, for de fleste, helt ny metode.
Pål Drønen lager rull. Foto: Egil Torheim/NRK
Også årets julekokk i «Godt for Ganen», Pål Drønen, gjør som Beate, bruker en plastflaske og «slakterstrømpe», når julerullen skal lages. Pål lager julerull av elgsvanger.
Her oppskriften, og husk: Ingen rull smaker så godt, som den du har laget selv.
Oppskrift
1. Legg ut en svange av lam, hjort, elg, kalv eller geit. Rensk bort eventuelle brusk- og beinrester, og skjær bort litt av fettet om du synest det blir for mye. Du kan også bruke avskjær fra annet kjøtt inne i rullen.
2. Strø salt, pepper og sukker over. Til 100 g salt og 10 g pepper, bruker du en spiseskje sukker.
3. Bruk så et smakskydder som du selv er begeistret for. Vi brukte allehånde på elgrullen. Malt nellik gir også en fin smak, men ikke bruk for mange kryddertyper. Lag heller flere pølser og varier krydderet på den måten.
4. Etter du har krydret, strør du rikelig med gelatinpulver over det hele.
5. Rull deretter svangen sammen til en pølse, og press den inn i en avskåret plastflaske.
Du kan enten bruke halvannenlitersflaske hvis rullen er stor, eller en halvlitersflaske til en liten rull. På forhånd har du tredd «slakterstrømpen» over flaska. Ikke press hele rullen inn i flasken. La en liten del være igjen, slik at du kan trekke rullen ut av flasken og inn i strømpen.
Strø salt på rullen og la den stå et døgn. Foto: Egil Torheim/NRK
6. Legg rullen i kjøleskap et døgn slik at krydrene får trekke inn i hele pølsen, eller strø salt over pølsene og la dette stå i et døgn.
7. Etter et døgn koker du rullen i ca. to timer, alt etter hvilken kjøttsort du har (geit trenger f.eks opptil fire timers koking). Rullen kan fryses dersom du ikke vil spise den med en gang.
Prøv å lage din egen rull - det er mye enklere enn du tror.