Røthe sikret Voss VM- og OL-medalje nummer 90

Voss er med sine knappe 15.000 innbyggere kanskje verdens beste idrettsbygd. Det er blitt mange VM- og OL-medaljer opp gjennom årene.

Røthe gull.

JUBLER FOR VM-GULL: Sjur Røthe på toppen av seierspallen etter gullet på 30-kilometer med skibytte.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skiskytteren Jon Istad var den første som hentet hjem medalje til Voss, da han gikk inn til førsteplass på 20 kilometer under VM i Garmisch-Partenkirchen i 1966.

Siden den gang er det blitt ytterligere 89 medaljer før Sjur Røthe, med sin seier på 30 kilometer skibytte i Seefeld, sikret medalje nummer 90.

Kvalfoss, Bystøl og Lødemel

Navn som Eirik Kvalfoss, Lars Bystøl, Astrid Lødemel, Kristen Skjeldal og Kari Traa er blitt yndlinger for hele nasjonen.

Hadde Oslo hatt like god uttelling på medaljefronten i forhold til innbyggertall, burde byen ha tatt nærmere 3000 medaljer i OL og VM de siste 53 årene.

Voss har i denne peioden hatt en medaljefangst på høyde med nasjoner som Hviterussland og Polen.

Løyper tilhørende Voss ski- og tursenter

SKI-BYGDEN VOSS: Løyper og bakker har gitt oss løpere i verdensklasse i både langrenn, hopp, alpint, skiskyting, fristil og kombinert.

Foto: Voss ski- og tursenter

Røthes lange vei

I dag var det Sjur Røthe sin tur til å sikre seg et VM-gull. Fra før har han gull på stafetten fra VM i Val di Fiemme i 2013. Veien til VM-gullet i Seefeld har vært lang.

I oppveksten var han ikke blant de største. Det var langt mellom seirene. Senere begynte han å slite med revmatisme. I fjor var sykdommen blitt så ille at Røthe måtte legge skiene på hyllen i en periode. OL i Sør Korea gikk fløyten.

Etter å ha fått nye medisiner og et nytt treningsprogram kom han sterkt tilbake under NM i Alta på slutten av sesongen. Det resulterte i både gull på 10 kilometer klassisk og på 50 kilometer fristil.

Denne sesongen har fremgangen fortsatt. Før jul ble det verdenscupseire både på 15 kilometer fristil på Lillehammer og på 20 kilometer fristil på Beitostølen.

Randi-Kirsten Røthe og Steinar Røthe

MAMMA OG PAPPA: Randi-Kirsten Røthe og Steinar Røthe.

Foto: NRK

Mamma og pappa tørket tårer

Lørdag tok han sitt første individuelle VM-gull. På tribunen jublet mamma og pappa Røthe:

– Dette er både uvirkelig og rørende, sier far Steinar Røthe.

– At han skulle stå på toppen er bare helt fantastisk!

Var i ferd med å legge opp

For et år siden var Sjur Røthe nesten i ferd med å legge opp. Derfor var oppturen på 30-kilometeren helt ubeskrivelig for foreldrene.

– Det er jo dette han har lyst til å drive med. Derfor var det jo frustrerende når han ikke klarte å prestere, sier mor Randi-Kirsten Røthe.

– Vi var jo klar over at han hadde det vanskelig for ett år siden, men at han også slet med forferdelige smerter, det var vi ikke klar over, sier mor Røthe.

– Han er ikke den som pleier å klage. Han er alltid er mer opptatt av hvordan andre har det.

Nå venter nye oppgaver for Norges nye verdensmester. Sjur Røthe er aktuell både for stafetten og 50-kilometeren. Kanskje kan det også bli 15 kilometer på vår nye gullgutt.

Pallen

SØLV, GULL OG BRONSE: Aleksandr Bolsjunov, Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix