NRK Meny
Normal

Ronny skriver ut hele byer i 3D

Har du en 3D-printer, er mulighetene uendelige. Ronny Reigstad lever av å printe ut alt fra byer til fotballspillere.

Ronny Reigstad

VIDUNDERMASKINEN: Ronny Reigstad ved siden av 3D-skriveren som kan skrive ut både folk og byer. Nå er han i gang med å lage en kjempemodell av Trondheim.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Han utnytter en svær 3D-printer til å ta imot bestillinger og jobber fra alt fra oljeselskap og kommuner til privatpersoner.

– Det er ikke sånn at 3D-printeren gjør hele arbeidet. På forhånd er det gjort rundt 1000 timers arbeid med tegninger, sier Ronny Reigstad.

Nå legger 42-åringen siste hånd på bestillingsverket fra Trondheim kommune. Det dreier seg om en 14,5 kvadratmeter stor modell av byen. Flere kommuner, deriblant Bergen, har nå fattet interesse for firmaet hans.

– Her har vi Nidarosdomen i all sin prakt, og Lerkendal oppi der, sier han og peker utover den svære bymodellen.

Vi mennesker er bygget slik at vi ser ting i 3D.

Ronny Reigstad

Ingen grenser

– Jeg gleder med til jobb hver eneste dag. Det å tegne noe for så å kunne sitte med det ferdige produktet i hånden fem timer senere er bare helt fantastisk.

Det finnes ingen grenser for hva man kan lage med en 3D-printer bare man har datategninger til det.

– Fremtiden er kommet, den. Det gjelder bare å finne frem til bruksområder for teknologien. Her er det uante muligheter, sier Reigstad.

I dag lages det både medisinske implantater og flydeler i 3D.

LES OGSÅ: Sony viser fram Star Wars-teknologi

LES OGSÅ: Se forslagene til ny fastlandsforbindelse

Mennesker i 3D

NATURTRO: Slik ser resultatet ut etter at 3D-printeren har skapt mennesker.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Fra nylon til titan

42-åringen fikk ideen for fem år siden. Med god hjelp fra gründernettverket Atheno, har bedriften hans, 3D Vision, vokst frem og blir nå lagt merke til.

– Vi er jo bygget slik vi mennesker at vi ser ting i 3D. Det er ikke alltid vi forstår to dimensjonale tegninger like godt. I 3D får vi tingene akkurat sånn som de er. Alle som utvikler produkter har nytte av 3D-printing i en eller annen form, sier Reigstad.

Det går an å printe i ulike materialer, alt fra nylon til titan. Mye spennende skjer på materialfronten med sterkere og bedre materialer. Blant annet oljeindustrien ser på muligheten for å tenke nytt, forbedre seg og bli mer effektive.

Nevøen på hyllen

Trondheim i 3D

IMPONERENDE: Slik ser Norges tredje største by ut i 3D.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Men det finnes flere muligheter innen 3D-printing. I Ronny Reigstad sin samling finnes det også naturtro menneskekopier skrevet ut i gips. Ein minikopi av nevøen i helfigur står i bokhyllen på kontoret.

– Dette barnet er laget av til sammen tre bilder som er satt sammen til en 3D-modell. På denne måten kan besteforeldre få barnebarnet sitt på hyllen eller barnebarnet kan sikre seg figurer av besteforeldrene som et evig minne. Kjæledyr kan også være populære å ha i 3D-utgaver, konfirmanter likeså.

Likevel er det først og fremst bedriftskunder som benytter seg av 3D. Selv om prisene har gått ned er det fortsatt en kostnad inne i bildet.

– Selv om maskinene blir stadig billigere og mer effektive er vi nok fortsatt ikke der at vi kan kalle dette for noe for allmennheten, sier Ronny Reigstad.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.