NRK Meny
Normal

Politiet måtte flykte fra flere snøskred

Brøyteselskapet skulle rydde veien etter snøskred, men ble beordret bort. Også politi om ambulansepersonell måtte forlate området i frykt for nye skred.

Ras Røldal

MÅTTE FORLATE STEDET: Et stort skred gikk over veien på riksveg 13. Flere mindre skred gikk i samme område.

Foto: 03030-tipser

Natt til mandag og i morgentimene gikk det flere større og mindre snøskred på riksvei 13 mellom Nesflaten og Røldal i Rogaland og Hordaland.

Den første meldingen om skred kom fra strekningen Lono-Røldal.

Ras Røldal riksvei 13

STORT SKRED: Brøytemannskapene måtte hente nytt utstyr for å få snøen bort.

Foto: 03030-tipser

– Vi har nettopp fått melding om et snøskred mellom Lono og Røldal. Veien er stengt inntil videre, sa trafikkoperatør Tina Fjeldavli ved Vegtrafikksentralen klokken 06.20.

Klokken 08.30 fortalte vegvesenet at entreprenøren måtte hente inn et større kjøretøy for å få bort snøen, og regnet med at det ville gå et par timer før veien kunne åpnes.

Men en time senere er ryddemannskapene fra entreprenøren Risa beordret bort fra stedet av politiet.

– Mannskapene våre fikk beskjed av politiet om å forlate stedet på grunn av fare for nye ras. Nå har vi dratt ned til Nesflaten, og venter på ny beskjed fra politiet, sier driftsleder Einar Skavland i Risa til NRK.

Gikk flere ras mens politiet var på stedet

Operasjonsleder Trond Friberg ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt forteller at det ikke er gjort funn av kjøretøy eller personer i de mellom fem og ti skredene som har gått på strekningen.

– To lavinehunder fra Rogaland politidistrikt, og én fra vårt, har gjort søk i området, sier Friberg.

Han bekrefter at politiets mannskaper på stedet ved 09.30-tiden besluttet å evakuere.

– De har rett og slett måttet evakuere seg selv. Mens vi undersøkte rasene som var gått, gikk det stadig nye ras fra fjellsiden og ned i veien. Akkurat nå holder vi på å få alle våre folk ut fra området, sier Friberg.

Også mannskaper fra en ambulanse som ble sendt i beredskap til stedet, måtte evakuere.

Klokken 10.30 opplyser Vegtrafikksentralen at snøryddingen er i gang igjen, og at man tar sikte på å åpne strekningen Røldal-Nesflaten for trafikk om et par timer.

Det er langt fra første gang veistrekningen stenges av snøskred. Forrige skred som stengte veien gikk 7. februar.