Riksantikvaren sier nei til bybane her

– Å legge tunnelinnslag her vil føre til at man mister verdensarvstatus. Det kan verken Bergen eller Norge risikere, sier riksantikvar Jørn Holme. – For dårlig begrunnelse, svarer Dag Skansen i Høyre.

Kjøttbasaren og Finnegaarden

TUNNEL: Bystyret har gått inn for bybanetunnel ved Kjøttbasaren. Nå sier Riksantikvaren nei.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Riksantikvar Jørn Holme

SIER NEI: Riksantikvar Jørn Holme.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Mandag møtte riksantikvaren byrådsleder Martin Smith-Sivertsen i Bergen for å si sin mening om bybanetraseen gjennom sentrum.

– Det var i grevens tid at vi fikk dette siste møtet med byrådet, slik at vi fikk komme med vårt syn. Vi mener at alternativet med en lang tunnel i Peter Motzfelds gate er det beste, sier riksantikvar Jørn Holme til NRK.

Tidligere har riksantikvaren gått imot alternativet med bane langs Bryggen. Bystyret valgte vekk dette alternativet og alternativet med lang tunnel i Peter Motzfelds gate ved Lille Lungegårdsvann.

I stedet gikk de inn for en kompromissløsning ved Kjøttbasaren mellom Torget og Bryggen, der banen er tenkt å gå i tunnel enten i Finnegårdsgaten eller på Vetrlidsallmenningen.

– Kan true verdensarvstatus

17. juni gikk flertallet inn for Kjøttbasaren-løsningen, noe som førte til at KrF gikk ut av byrådet.

Nå kan det vise seg at sentrale myndigheter setter en effektiv stopper for alternativet.

Det var Bergens Tidende som først varslet om at riksantikvaren hadde innsigelser.

Riksantikvaren tror at tunnelinnslaget i nærheten av Kjøttbasaren vil kunne true verdensarvstatusen til Bryggen.

– Å legge tunnelinnslag der vil medføre at man mister verdensarvstatusen til Bryggen, det kan verken Bergen eller Norge risikere. Vi kan ikke komme i en slik situasjon, sier Holme.

Riksatikvaren har også flere argumenter imot planen om et tunnelinnslag. Holme viser blant annet til grunnvannet i området.

En tunnel her vil kunne punktere grunnvannet ytterligere, slik at husene begynner å synke. Vi har store problemer allerede med hus som synker på Bryggen og i hele Vågsbunnen, på grunn av mangel på grunnvann. Vi har brukt over 2 millioner kroner for å rette opp Bryggen nettopp fordi den er i ferd med å synke.

– Trenger mer kjøtt på beinet

Dag Skansen

ØNSKER BEGRUNNELSE: Høyres gruppeleder i bystyret, Dag Skansen, mener riksantikvar Jørn Holme må begrunne hvorfor han mener et tunnelinnslag er en dårlig idé.

Foto: Høyre.no

Høyres gruppeleder i bystyret, Dag Skansen, krever en bedre begrunnelse fra riksantikvaren om hvorfor han mener et tunnelinnslag er en dårlig idé.

– Jeg ønsker å få en begrunnelse og en mer synlig sak på hvorfor han mener dette. Jeg vil på ingen måte avvise at han kan komme med innsigelser, men vi må ha mer kjøtt på beinet for å kunne håndtere dette på en god måte, sier Skansen til NRK.

– Riksantikvaren mener det eneste riktige alternativet er å bygge en lang tunnel i Peter Motzfelds gate, hva tenker du om det?

– Da tar han veldig hardt i, synes jeg. Det er et alternativ som har vært oppe til debatt før vi vedtok saken. De transportfagligebegrunnelsene for ikke å legge det der er tilstede. Vi må nå se på hvordan vi skal tolke dette, hva som ligger til grunn for at han sier det og se på hvike muligheter vi har for å løse dette, sier Skansen.

Riksantikvaren har ingen mulighet til å stoppe planene til bystyret, men han kan komme med innsigelser.

– Jeg har ingen vetorett i saken, det er en politisk beslutning som bystyret i Bergen skal ta, men det er min rett og plikt å gi faglige råd, også får vi håpe at man finner det beste alternativet. Bergen trenger en bybane, og jeg skal ikke på ingen måte bidra til at det blir forsinket, sier Holme.