NRK Meny
Normal

Riksadvokaten utsetter Monika-saken

Riksadvokaten skulle komme med sin avgjørelse i Monika-saken i morgen. I dag har de utsatt saken på ubestemt tid.

Monika Sviglinskaja

PÅ VENT: Moren til Monika Sviglinskaja sendte klage til Riksadvokaten, fordi hun ikke var fornøyd med Spesialenhetens avgjørelse.

Foto: Privat

– I utgangspunktet hadde riksadvokatens tenkt å avgjøre klagesaken innen utløpet av juni. Situasjonen er nå endret fordi Spesialenheten i det minste må vurdere om de skal etterforske Hordaland politidistrikt, skriver riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Torsdag kom advokatfirmaet Wiersholm med knusende kritikk mot ledelsen i Hordaland politidistrikt, for hvordan de håndterte varslerne i Monika-saken. De mente Robin Schaefer var utsatt for hevn fra ledelsen fordi han varslet.

Politidirektøren har bedt Spesialenheten vurdere om de skal etterforske politidistriktet for lovbrudd. Dette skal Spesialenheten sannsynligvis avgjøre denne uken.

Nå vil ikke riksadvokaten konkludere i saken de hadde til behandling, før dette spørsmålet er avklart.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

LOVBRUDD: Politidirektør Odd Reidar Humlegård la ikke skjul på at han mener Hordaland politidistrikt har et alvorlig problem, etter at politidistriktet fikk krass kritikk i forrige uke. Han ba Spesialenheten vurdere om politiet skal straffeforfølges.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

To ulike saker

Riksadvokaten skulle ta stilling til noe annet enn Wiersholms rapport. Monika-saken er etter hvert svært omfattende, men disse to sakene kan oppsummeres slik:

  • Wiersholm skulle granske hvordan varslerne i Monika-saken ble behandlet. De vurderer om politiet brøt arbeidsmiljøloven.
  • Riksadvokaten vurderer om politiets etterforskning av Monika-saken var så dårlig at det var uaktsomt av politiet. De vurderer også om politiet handlet uaktsomt da de ikke ville gjenoppta Monika-saken, til tross for kraftig kritikk. Dette kom til riksadvokaten etter at to personer klagde på Spesialenhetens avgjørelse i saken.
Tor-Aksel Busch

RIKSADVOKATEN: De skulle offentligjøre sin vurdering av Monika-saken i morgen. Nå er det utsatt på ubestemt tid.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Selv om sakene er ulike, vil ikke riksadvokaten avslutte sin sak nå.

– Hensynet til forsvarlig saksbehandling gjør at all informasjon bør foreligge før vi kommer med en avgjørelse. Ikke minst siden denne saken har offentlig interesse, skriver riksadvokaten.

Klagene

Saken havnet hos riksadvokaten etter at Spesialenheten for politisaker hadde etterforsket politiet. De mente selve etterforskningen av Monikas dødsfall var foreldet, fordi det var gått mer enn to år.

Kristina Sviglinskaja og advokat Stig Nilsen klagde på avgjørelsen om å forelde saken.

Kristina Sviglinskaja

MÅ VENTE: Kristina Sviglinskaja var skuffet da Spesialenheten ikke ville vurdere politiets etterforskning av datterens død. Spesialenheten mente saken var foreldet, fordi det var gått to år etter Monikas død.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Påtaleansvarlig i Monika-saken, Sidsel Isachsen, klaget fordi hun mente saken mot henne ble henlagt på feil grunnlag. Saken ble henlagt «på bevisets stilling», mens hun ønsker å få saken henlagt som «intet straffbart forhold».

– Det er klart at vi hadde gjerne sett at avgjørelsen falt denne uken. Samtidig har vi forståelse for at riksadvokaten vil ha et best mulig faktagrunnlag, sier Svein Holden, advokat for Sidsel Isachsen.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik