NRK Meny
Normal

Rik bergenser har fått 141 p-bøter på to år

Velstående bilister gir blaffen i parkeringsreglene. Den verste gjengangeren har fått 141 p-bøter og betalt over 50.000 til kommunekassen på to år.

Her forklarer trafikketaten hva de tror er grunnen.

SPEKULERER I P-BØTER: Parkeringsetaten i Bergen har flere gjengangere som alle har mottatt over 100 bøter og tilleggsavgifter hver. Den verste har begått 141 p-overtramp på to år.

– Noen bilister gjør som de vil. De bruker parkeringsbøter som parkeringsavgift, sier fagdirektør i trafikketaten i Bergen kommune, Øyvind Haga.

Hvert år skriver trafikketaten ut 55.000 gebyrer og tilleggsgebyrer. Noen bilister må ut med store summer.

Parkeringsetaten i Bergen har en lang liste over gjengangere. De tre på topp har alle mottatt over 100 bøter og tilleggsavgifter de siste to-tre årene. Den verste har begått 141 p-overtramp.

Dette er personer med god råd, gjerne middelaldrende menn, som har kjøretøyer som står i stil.

Øyvind Haga, fagsjef

Rike menn med fine biler

Siw Bakka og Øyvind Haga

TREFFER GJENGANGERE: Parkeringsbetjent Siw Bakka og fagsjef i trafikketaten i Bergen kommune, Øyvind Haga.

Foto: Lene Granli / NRK

– 141 bøter på to år, hvordan er det mulig?

– Det er 365 dager i året, og disse personene forholder seg rett og slett ikke til skilter og regler. Man mener man har råd til å betale gebyrene.

– Hva slags bilister snakker vi om her?

– Dette er personer med god råd, gjerne middelaldrende menn, som har kjøretøyer som står i stil. De parkerer i sentrumskjernen, får bøter – og betaler for seg. Det er de nødt til, ellers går sakene til inkasso. Da blir kemneren koblet inn og det kan bli tatt beslag i bil og annet, sier Haga.

Parkeringsbot

FOR LAVE BØTER? – Satsene har stått i ro veldig lenge, kanskje 15–20 år. Bøtene svir tydeligvis ikke for alle, sier fagdirektør.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

LES OGSÅ: – Det bør svi mer for nordmenn å feilparkere

Foreslår å heve bøtene

Dersom vi anslår at verstingbilisten betaler en blanding av gebyr på 500 kroner og tilleggsavgift på 300 kroner, og regner en snittbot på 400 kroner, kommer du opp i en totalsum på 56.000 kroner. Dersom det ligger borttauing inne i dette regnestykket øker beløpet raskt med flere tusen.

– Vi har også et par andre bilister som har rundt 100 bøter totalt over to-tre år. Det hender at vi tauer biler, men praksisen vår er at vi først prøver å få fatt i eieren, presiserer Haga.

– Er det noen måte å komme disse parkeringssynderne til livs på?

– Satsene har stått i ro veldig lenge, kanskje 15–20 år. Bøtene svir tydeligvis ikke for alle. Vi har gjengangere som går igjen over mange år. Noen av dem betaler for seg, andre ikke. Det som kanskje kan hjelpe er å øke satsene noe, som fører til at det blir for dyrt.

Bobiler bommer

NRK har tidligere fortalt om kreative bilister som gjenbruker bøtene, og selv fester dem på ruten, for å lure parkeringsvaktene.

Parkeringsetaten i Bergen opplever sommerstid at utenlandske bilister, spesielt bobilturister, leser skilt feil.

Dette er gjerne knyttet til underskilt med norsk tekst. Da prøver vi å veilede dem, og rettlede bilistene til lovlige parkeringsplasser.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik