Hopp til innhold

Rekordmange hjemløse katter i sommer

– Kapasiteten vår er sprengt, sier Inger-Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen Norge. Pågangen av hjemløse katter har aldri vært større enn i år. Og nå begynner fellesferien.

Katter

HAR FÅTT NYTT HJEM: Disse tvillingene har fått et nytt hjem, og venter på å bli gamle nok til å forlate redet. De er blant de heldige. I fjor tok Dyrebeskyttelsen imot 5500 hjemløse dyr på landsbasis.

Foto: Hanne Farestvedt / NRK

I Dyrenes hus på Tertnes i Bergen florerer det av katter. Store og små firbeinte leker, sover, spiser og klatrer over alt i det romslige lokalet.

En nybakt kattemor okkuperer loftsetasjen. Hun kom inn til Dyrebeskyttelsen Norge avd. Bergen og Hordaland med tre unger. Kattemoren ble redningen for ti foreldreløse kattunger da hun påtok seg oppdrageransvaret. Nå holder hun styr på 13 småtasser i alderen seks til åtte uker.

– På en måned har vi fått inn over 50 morløse kattunger, sier daglig leder Inger-Johanne Graff.

I tillegg har de fått inn voksne katter, en med et avrevet øye, en annen som ikke kunne gå på grunn av brukket rygg.

Kattemor
Foto: Hanne Farestvedt

5500 hjemløse dyr i fjor

I fjor hadde Dyrenes hus 682 innmeldte kattesaker. Det var rekord. Og antallet registrerte saker hittil i år er høyere enn på samme tid i fjor.

Ferske tall viser at Dyrebeskyttelsen Norge totalt tok imot 5500 hjemløse dyr i fjor. I 2009 var tallet 3500.

– Det er en betydelig økning. Vi vil se en økning også i år, sier daglig leder Linn Krogstad.

Og nå begynner felllesferien.

– Toppen er ikke nådd. Folk med allergiproblemer rundt ferietid vet vi alt om, konstaterer Graff.

I systemet deres er det nå mellom 140 og 160 katter som ikke har et permanent hjem.

Inger-Johanne Graff

HØYSESONG: – Folk med allergiproblemer rundt ferietid vet vi alt om, sier Inger-Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen Norge avd. Bergen og Hordaland.

Foto: Hanne Farestvedt

Mangler ID-merke

– Det ser dessverre ut som om vi setter nye rekorder hvert år, sier hun.

– Hvorfor er det sånn?

– Mye skyldes at folk ikke kastrerer/steriliserer og ID-merker kattene sine. Hadde de vært ID-merket, kunne vi i hvert fall funnet tilbake til eierne, sier Graff som har vært leder for Dyrebeskyttelsens hordalandsavdeling de siste ti årene. De får inn katter fra hele fylket.

– Kapasiteten er sprengt. Men som dyrevenner kan vi ikke bare si «beklager, her er det fullt». Vi kjemper for hvert eneste liv, sier Graff.

Også på Dyrebeskyttelsen Bergen sitt hjelpesenter i Jekteviken har pågangen vært større enn normalt. I juni måtte de sette inntaksstopp.

– Vi har dessverre ikke lov til å ta inn flere, sier leder for senteret, Liv Sandal.

Dumper kattene i bosset

87 prosent av dyrene som kommer inn til Dyrebeskyttelsen Norge er katter. De fleste kommer inn om sommeren, og de fleste er skadet eller syke, ifølge Linn Krogstad.

– Mange later til å tro at katter klarer seg selv. Det gjør de ikke, sier hun.

De siste årene har Dyrebeskyttelsen dessuten sett følgende trend:

– Dyr som åpenbart er blitt dumpet, i bosscontainere eller pappesker. Her snakker vi om eiere som prioriterer ferie fremfor ansvaret de har påtatt seg. Ren egoisme, altså.