NRK Meny
Normal

Reiste fem tusen kilometer for å stå på scenen med Metallica i Bergen

– Dette har jeg drømt om hele livet, jublet Carole Fiset fra Quebec i Canada etter Metallica-konserten i Bergen torsdag.

Sue Kelly og Carole Fiset på Metallica-konsert
Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– En stor drøm gikk i oppfyllelse for meg her i Bergen. Det har ikke gått helt opp for meg ennå, stråler kanadieren utenfor konsertarenaen på Bergenhus festning.

49-åringen fra Quebec i Canada og venninnen Sue Kelly har nettopp tilbragt drøyt to timer på scenen på Koengen i Bergen sammen med James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett og Rob Trujillo i Metallica.

– Utrolig opplevelse

De to venninnene ble trukket ut sammen med rundt 100 andre i fanklubben, og er i en blanding av gledessjokk og lykkerus over å ha fått dele scene med heltene.

Metallica på Koengen i Bergen

STOD BAK LARS: Carole og Sue fikk plass rett bak trommeslager Lars Ulrich.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Av alle ting man kan gjøre, er det å stå på scenen med dem det aller største. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få oppleve det. Og så i Norge, av alle steder, sier Carole med tårer i øynene.

Også hennes turnévenninne og reisepartner trenger tid til å fordøye opplevelsen.

– Å stå der oppe og se alle ansiktene, og ikke minst å høre 23.000 mennesker synge i kor, det er en utrolig opplevelse. Det eneste jeg er lei meg for, er at jeg ikke kom nær nok til å presse puppene opp i ryggen på James, ler Sue.

Metallica på Koengen i Bergen

UTSIKT FRA SCENEN: Slik så folkehavet på Koengen ut fra scenen. Svenske Johan Bengtsson stod på Kirk Hammetts side av scenen, litt til venstre for de kanadiske damene, og knipset dette blinkskuddet.

Foto: Johan Bengtsson / Privat

Fra ur-Metallica til ferskvare

Torsdag startet Metallica opp igjen sin nær årlige europeiske sommerferie med konsert i Bergen, den eneste i Norge i denne omgang. Begeistrede bergensere benyttet anledningen til å feire den sene sommeren med god gammel metal, og kvartetten hanket inn seieren hos det særdeles takknemlige publikummet allerede da Hetfield brølte i gang «Fuel» som åpningslåt.

Metallica på Koengen i Bergen 2015

INNFRIDDE: Robert Trujillo og resten av Metallica leverte varene i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Setlisten var vesentlig forskjellig fra det bergenserne fikk i 2008 , blant annet kom tre låter fra de utskjelte «Load»/«Reload»-platene fra midten av 90-tallet. Blodfans reagerte også på fraværet av publikumsvinneren «Creeping Death», men ellers leverte Jaymz & co alt fra ur-Metallica («Metal Militia») til ferskvare (fjorårets singel «Lords Of Summer»).

Samt sorte badeballer på siste ekstranummeret, noe som fikk godt voksne menn til å ryke i tottene på hverandre i kampen for en suvenir fra konserten.

En betydelig del av de 23.000 tilskuerene på Bergenhus festning hadde reist langt for å se heltene sine i levende live. Utenfor Koengen traff NRK fans fra Sverige, Polen, USA og Canada. Mange av dem er blitt svært gode venner gjennom flere år med turnering.

Metallica på Koengen

SMEKKFULLT: 23.000 begeistrede publikummere ga Metallica en lett borteseier på Bergenhus festning Koengen torsdag kveld.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Ble invitert inn i bussen av Hetfield

– Jeg elsker bandet, men jeg elsker også opplevelsen av å følge dem på turné. Vi fans er blitt en stor og veldig nær familie, hvor du blir kjent med folk fra hele verden og bygger vennskap. Det var for eksempel en svenske som fikset meg billett til konserten her i Bergen, forteller Carole.

Konserten i Bergen var hennes 23. med Metallica, mens venninnen Sue kunne skilte med 34 før Norgesbesøket.

Sue Kelly og Carole Fiset på scenen med Metallica

HØYDEPUNKT: Sue Kelly og Carole Fiset i et lykkelig øyeblikk på scenen med Metallica.

Foto: Carole Fiset / Privat

Sistnevnte vant også et møte med bandmedlemmene i Montreal i fjor, men er likevel misunnelig på Caroles første og hittil eneste møte med metalpionérene.

– I 1985 spilte de som oppvarmingsband for WASP i auditoriet på skolen min. Jeg skulle på konserten, og på vei hjem fra skolen den dagen gikk jeg og en venninne forbi en stor buss. Ut kom plutselig James og Kirk. Vi begynte å prate, og de inviterte oss inn i turnébussen, forteller Carole.

Begge beskriver bandmedlemmene som særdeles hyggelige og jordnære karer, fullstendig uten stjernenykker.

– De forstår at folk blir nervøse når de får møte bandet, og gjør virkelig sitt ytterste for å få folk til å slappe av, sier Sue.

Drar videre til Sverige

Når du leser dette, er de to kanadierene på vei til eller på plass i Gøteborg for å se Metallica-konserten der lørdag. Damenes fly har avgang fra Flesland kl. 6.00 fredag morgen, så tidlig at Carole ikke har sett behov for å booke hotellrom i Bergen.

– Det er hektisk og slitsomt, men det er verdt det. Når vi kommer hjem og går på jobb igjen, føler vi at vi har fått nye krefter, samtidig som vi har fått utløp for galskapen. Og Bergen er en utrolig vakker by. Jeg skal tilbake til Bergen igjen, og jeg akter ikke å vente til neste gang Metallica skal hit, lover Carole.

Metallica på Koengen i Bergen 2015

BADEBALLER: Sorte badeballer haglet over publikum under siste ekstranummer, «Enter Sandman».

Foto: Johan Bengtsson / Privat

DETTE SPILTE METALLICA I BERGEN:

1:

FUEL

Reload, 1997

2:

FOR WHOM THE BELL TOLLS

Ride The Lightning, 1984

3:

METAL MILITIA

No Life Til' Leather, 1982/Kill 'Em All, 1983

4:

KING NOTHING

Load, 1996

5:

DISPOSABLE HEROES

Master Of Puppets, 1985

6:

THE DAY THAT NEVER COMES

Death Magnetic, 2008

7:

LORDS OF SUMMER

Lords Of Summer (singel), 2014

8:

THE UNFORGIVEN

Metallica (Black Album), 1991

9:

SAD BUT TRUE

Metallica (Black Album), 1991

10:

FRAYED ENDS OF SANITY

And Justice For All, 1988

11:

ONE

And Justice For All, 1999

12:

MASTER OF PUPPETS

Master Of Puppets, 1985

13:

THE MEMORY REMAINS

Reload, 1997

14:

FADE TO BLACK

Ride The Lightning, 1984

15:

SEEK AND DESTROY

No Life 'Til Leather, 1982/Kill 'Em All, 1983

16:

WHISKEY IN THE JAR

Garage Inc., 1998

17:

NOTHING ELSE MATTERS

Metallica (Black Album), 1991

18:

ENTER SANDMAN

Metallica (Black Album), 1991

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.