Reidun (44) tilbake i Toppserien

Veteran med imponerende CV erstatter skadde Erika Skarbø i Arna-Bjørnar-målet. 44-åringen blir Norges eldste fotballspiller på toppnivå.

Reidun Seth i kamp for Arna-Bjørnar mot Røa i 2009

NYTT COMEBACK: Reidun Seth spilte fem kamper for Arna-Bjørnar i fjor, blant annet her mot Røa. Nå må hun i aksjon igjen.

Foto: Eirik Førde / Digitalsport

Reidun Seth er både verdensmester og europamester i fotball, og har også OL-medalje i samlingen. Nå må keepertreneren ta på seg hanskene og igjen entre banen, etter at førstekeeper Erika Skarbø brakk håndleddet i forrige helgs kamp mot Kolbotn . Seth kom inn som innbytter og spilte siste kvarteret da Arna-Bjørnar tapte 2-1.

Arna-Bjørnar-keeper Erika Skarbø

NYTT BRUDD: Erika Skarbø brakk håndleddet mot Kolbotn forrige helg. Nesten hele fjorårssesongen ble spolert på grunn av et armbrudd.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Spiller minst to kamper

Lørdag står hun i mål mot Fløya på Arna Stadion, og hun skal etter alle solemerker også spille første kamp i høstsesongen, mot Amazon Grimstad.

- Stakkars Reidun, hun får jo aldri lagt opp, kommer det medfølende fra Erika Skarbø.

- Det går helt greit. Er det krise, så er det krise. Noen få kamper går fint, men jeg er ikke noen langtidsløsning. Vi jobber med å få inn en ny keeper til høstsesongen, sier Reidun Seth til NRK.no.

- Med Reidun vet vi hva vi får. Hun kjenner spillerne og kan gamet, er flink til å holde hodet kaldt og kommunisere med bakfireren. Men hun er jo ikke en topptrent keeper med fremtiden foran seg, så det er viktig at resten av laget gjør henne god, sier trener Morten Kalvenes.

Lang karriere

44 år gamle Seth begynte karrieren i Løv-Ham og Nymark, før ferden gikk til Sverige i 1985. Der spilte hun for blant andre Trollhättan, GAIS og Öxabeck, før hun returnerte til Bergen og Sandviken (1998) og Arna-Bjørnar (1999-2001).

Seth var også fast landslagskeeper i mange år, og har gull fra VM i 1995, gull fra EM i 1993, sølv fra VM i 1991 og bronse fra OL i 1996.

- Det eneste jeg mangler er en medalje fra den norske serien. Det hadde vært fantastisk om den kom i år, i en alder av 44 år, sier keeperen.

Arna-Bjørnar ligger i øyeblikket på femteplass i Toppserien, men har absolutt kontakt med topptrioen. Flere har også tippet laget på medaljeplass i årets sesong.

Landslagstreneren imponert

Landslagstrener Eli Landsem, som selv spilte med Seth på landslaget, er imponert over at 44-åringen nå tar på seg keeperhanskene igjen.

- Det er ingen heldig situasjon for Arna-Bjørnar, men det er fenomenalt at Reidun er bra nok trent til å steppe inn. Det er virkelig sporty gjort av henne, sier Landsem til NRK.no.

Rekord i hver kamp

Bergenseren setter faktisk rekord i hver eneste kamp hun spiller fremover. Reidun Seth er med god margin den eldste spilleren på toppnivå i norsk fotball noensinne - uansett kjønn.

Arne Scheie

- SPESIELT: Arne Scheie kan ikke huske noen eldre spillere på øverste nivå i Norge.

Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / SCANPIX

- En 44-åring i toppdivisjonen er helt spesielt. Eneste jeg husker som kommer i nærheten, er Claus Reitmaier i Lillestrøm (41 år, journ.anm.), sier NRKs fotballguru Arne Scheie.

Heller ikke NRKs ekspert på kvinnefotball, Olav Traaen, kan huske noen toppspillere i Norge som har vært eldre.

- Reidun er en av de beste norske keeperne gjennom tidene, og har hatt en ualminnelig lang karriere. Det er oppsiktsvekkende og noe det står respekt av, sier Traaen.

- Er mosjonist

Hovedpersonen selv er ikke så veldig glad for at hun setter ny rekord hver gang hun entrer banen i Arna-Bjørnar-drakt.

- Jeg vet ikke om det er en så veldig kul rekord å sette. Vi har jo et veldig ungt lag, jeg hever jo snittalderen betraktelig, ler hun.

- Hvordan er formen foran helgens kamp mot Fløya?

- Den er forholdsvis bra. For å være en dame i min alder, er jeg i god form. Men jeg er jo mosjonist, og alle på laget er klar over at det ikke er Erika de får mellom stengene. Jeg har det fortsatt inne, men ting går nok litt saktere enn i glansdagene. I tillegg har det jo vært en fantastisk utvkling innen kvinnefotballen siden min tid, sier Seth.

Morten Kalvenes

IKKE BEKYMRET: Trener Morten Kalvenes føler seg trygg på keepersituasjonen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Jakter ny keeper

Arna-Bjørnar har hentet inn tidligere Sandviken-keeper Anita Berg som reserve for Seth i de kommende kampene, og har også Rebecca Hjellegjerde i bakhånd.

Men Seth er helt klar på at klubben må ha inn en ny keeper i høstsesongen mens Erika Skarbø er ute med skade.

- Vi sonderer terrenget både i Norge og i utlandet med tanke på å ha en ny keeper på plass til høsten. Forhåpentligvis blir det bare to kamper på meg, sier Seth, som spilte fem kamper for Arna-Bjørnar i fjor da både Skarbø og reservekeeper Precious Dede var ute med skade.

Ifølge Morten Kalvenes er det uaktuelt å hente Precious Dede tilbake til klubben. Han utelukker ikke at det kan bli flere kamper for Reidun Seth, men håper at klubben får på plass en god vikar til høstsesongen.

- En erstatter for Erika er prioritet nummer én i sommer, sier Kalvenes.