Valgobservatør refser myndighetene etter stemmeskandalen

– Jeg fikk vondt i magen av å se forhåndsstemmene bli makulert, sier valgobservatør og valgforsker Terje Knutsen ved Universitetet i Bergen. Han mener myndighetene ikke har sett alvoret i situasjonen.

Ordfører Eli Berland med forkastede stemmer

FORKASTET: Ordfører Eli Berland i Fjell kommune med flere av stemmene som måtte forkastes. Årsaken var at Posten ikke klarte å få stemmene frem i tide.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Terje Knutsen

FIKK VONDT I MAGEN :Valgobservatør og -forsker Terje Knutsen mener norske myndigheter må ta stemmeskandalen mer på alvor.

Foto: UiB

Torsdag kunne NRK avsløre at hundrevis av forhåndsstemmer fra hele landet ble makulert etter årets stortingsvalg fordi de ikke kom frem i tide. Dagen etter kom det fram at det samme har skjedd både ved stortingsvalget i 2009 og ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011 . Valgforsker Frank Aarebrot nølte ikke med å kalle det hele en skandale.

LES ALT OM STEMMESKANDALEN: Over 400 røyster går rett i søpla | – Ein tenkjer på om resultatet kunne vore eit anna? |

– Må endre på forhåndsstemmingen

– Dette er noe som ikke skal skje. Kommunaldepartementet har ikke sett alvoret i situasjonen. Norske myndigheter er nødt til å ta dette mer på alvor, sier Knutsen, som både utdanner valgobservartører og selv har vært valgobservatør i utlandet flere ganger.

NRK vet blant annet at stemmer postlagt 3. september ikke kom frem til valgdagen 9. september. Stemmer fra Bergen til nabokommunene ble først sendt til Oslo, deretter tilbake til Bergen, for så å bli sendt de få kilometrene over kommunegrensen.

Knutsen sier liknende funn i et annet land ville ført til en stor svart flekk i en valgobservatør-rapport. Han mener den eneste løsningen på problemet er å stenge forhåndsstemmingen tidligere ved kommende valg.

Eli Blakstad

VARSLER EVALUERING: Statssekretør Eli Blakstad sier rutinene skal gjennomgås.

Foto: Torvild Sveen / NRK

– Hvis vi har et system hvor en stemme avgitt på fredag ikke kommer frem til mandag, må man heller skyve litt på fristen for å forhåndsstemme, sier han.

Stemmeskandalen under lupen

Leder for valgstyret i Bergen, ordfører Trude Drevland (H), sier hun ikke har inntrykk av at sentrale myndigheter har tatt tak i de oppsiktsvekkende tallene fra de tre siste valgene.

– Etter min oppfatning har ikke dette fått oppmerksomhet, sier Drevland.

Statssekretær i Kommunaldepartementet, Eli Blakstad (Sp), sier hun er enig i at situasjonen er uholdbar.

Samtidig har hun ikke noe godt svar på hvorfor tilsvarende tall fra 2009 og 2011 ikke har fått konsekvenser.

– Etter årets valg vil vi ta en evaulering, slik at vi oppnår bedre resultater om to år, sier Blakstad.

LES OGSÅ: – Ein tenkjer på om resultatet kunne vore eit anna?

Tre dagar etter valet får mange kommunar framleis stemmer for seint i posten. I Fjell kommune må over 100 stemmer makulerast.