Fem redningsaksjoner på tre timer

I løpet av tre timer lørdag etter middag ble til sammen 21 personer berget ned fra fjellet i Hordaland.

Røde Kors på Finse

- YPPERLIG AT DE VAR DER: Røde kors fra både Hordaland og Buskerud er på øvelse i Finse-området i helgen. De fikk mye å gjøre. Røde kors i Hordaland og Buskerud har en øvelse i området i helgen, og har derfor til sammen ti snøskutere klare til å hjelpe. – Det var jo ypperlig at de hadde øvelse akkurat der, når vi først trengte bistand, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen.

Foto: Røde Kors

– Det er «uggent» vær i fjellet, sier redningsleder Johan Mannsåker, ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge. Dette har ført til en rekke oppdrag for både Hovedredningssentralen og politiet lørdag.

Det er politiet i Hordaland som koordinerer redningsaksjonene. Operasjonsleder Preben Wallestad, har hatt mye å gjøre i dag.

– Dårlig sikt har trolig vært hovedproblemet. Det er en del nysnø i fjellet, og da er det tungt å bevege seg, sier Wallestad.

Berging 1:

Røde Kors på Finse

NULL SIKT: Mannskaper fra Røde kors melder om perioder med null sikt på Finse.

Foto: Røde Kors

Klokken 13.54 fikk politiet melding om fem skiløpere som hadde mistet sporet og gått seg vill nord for Finse. Røde kors var mannssterke i nærheten og fant de fem i god behold like etter klokken 16.

Uteansvarlig ved Finse 1222, Marius Skogeng, sier til NRK at været har vært varierende hele lørdagen.

– Det har vært noe sol, men etterhvert ble sikten dårlig på grunn av snøvær. Vinden har lagt på mellom 10 og 15 meter i sekundet, forteller han.

Berging 2:

Klokken 14.41 meldte fem personer fra om at de sto værfaste på toppen av Ulriken i Bergen. De frøs og hadde ikke varme klær. En time senere var de berget ned.

– Vakten på Ulriksbanen ble varslet, og vedkommende kjørte banen opp for å hente de fem, forteller operasjonsleder Wallestad.

Berging 3:

Klokken 15.38 meldte en person fra til skipatruljen på Voss at han står værfast på toppen av Lønahorgi. Vedkommende er godt kledd og står i lé.

– Været er dårlig, og sikten er lik null, beskriver Wallestad.

Snøskutere og tråkkemaskiner er på vei for å berge mannen ned.

Klokken 18.30 ble mannen funnet i god behold:

Laster Twitter-innhold

Berging 4:

Finse

VÆRFAST PÅ HYTTE: Åtte personer ble kjørt fra hytten Klemsbu til Finse med snøskuter.

Foto: Marius Skogeng

Klokken 16.19 meldte åtte personer at de satt værfaste i hytten Klemsbu på Finse.

– De blir hentet at Røde kors med snøskuter, opplyser operasjonslederen hos politiet.

Like før klokken 18 kunne politiet melde om at alle de åtte er transportert med snøskutere til Finse. Alle i god behold.

Det har kommet store mengder snø de siste dagene på Finse. Noen steder så mye at kvistene som merker skiløypene er snødd ned, altså 2 meter dybde.

Berging 5:

Klokken 16.46 melder politiet at to nedkjølte personer i nysnø mellom Finse og Hallingskeid er brakt i sikkerhet av Røde Kors.