Fem redningsaksjoner på tre timer

I løpet av tre timer lørdag etter middag ble til sammen 21 personer berget ned fra fjellet i Hordaland.

Røde Kors på Finse

- YPPERLIG AT DE VAR DER: Røde kors fra både Hordaland og Buskerud er på øvelse i Finse-området i helgen. De fikk mye å gjøre. Røde kors i Hordaland og Buskerud har en øvelse i området i helgen, og har derfor til sammen ti snøskutere klare til å hjelpe. – Det var jo ypperlig at de hadde øvelse akkurat der, når vi først trengte bistand, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen.

Foto: Røde Kors

– Det er «uggent» vær i fjellet, sier redningsleder Johan Mannsåker, ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge. Dette har ført til en rekke oppdrag for både Hovedredningssentralen og politiet lørdag.

Det er politiet i Hordaland som koordinerer redningsaksjonene. Operasjonsleder Preben Wallestad, har hatt mye å gjøre i dag.

– Dårlig sikt har trolig vært hovedproblemet. Det er en del nysnø i fjellet, og da er det tungt å bevege seg, sier Wallestad.

Berging 1:

Røde Kors på Finse

NULL SIKT: Mannskaper fra Røde kors melder om perioder med null sikt på Finse.

Foto: Røde Kors

Klokken 13.54 fikk politiet melding om fem skiløpere som hadde mistet sporet og gått seg vill nord for Finse. Røde kors var mannssterke i nærheten og fant de fem i god behold like etter klokken 16.

Uteansvarlig ved Finse 1222, Marius Skogeng, sier til NRK at været har vært varierende hele lørdagen.

– Det har vært noe sol, men etterhvert ble sikten dårlig på grunn av snøvær. Vinden har lagt på mellom 10 og 15 meter i sekundet, forteller han.

Berging 2:

Klokken 14.41 meldte fem personer fra om at de sto værfaste på toppen av Ulriken i Bergen. De frøs og hadde ikke varme klær. En time senere var de berget ned.

– Vakten på Ulriksbanen ble varslet, og vedkommende kjørte banen opp for å hente de fem, forteller operasjonsleder Wallestad.

Berging 3:

Klokken 15.38 meldte en person fra til skipatruljen på Voss at han står værfast på toppen av Lønahorgi. Vedkommende er godt kledd og står i lé.

– Været er dårlig, og sikten er lik null, beskriver Wallestad.

Snøskutere og tråkkemaskiner er på vei for å berge mannen ned.

Klokken 18.30 ble mannen funnet i god behold:

Laster Twitter-innhold

Berging 4:

Finse

VÆRFAST PÅ HYTTE: Åtte personer ble kjørt fra hytten Klemsbu til Finse med snøskuter.

Foto: Marius Skogeng

Klokken 16.19 meldte åtte personer at de satt værfaste i hytten Klemsbu på Finse.

– De blir hentet at Røde kors med snøskuter, opplyser operasjonslederen hos politiet.

Like før klokken 18 kunne politiet melde om at alle de åtte er transportert med snøskutere til Finse. Alle i god behold.

Det har kommet store mengder snø de siste dagene på Finse. Noen steder så mye at kvistene som merker skiløypene er snødd ned, altså 2 meter dybde.

Berging 5:

Klokken 16.46 melder politiet at to nedkjølte personer i nysnø mellom Finse og Hallingskeid er brakt i sikkerhet av Røde Kors.

Siste video

Planetaten i Bergen kommune har lagt frem sitt forslag til ny trasé for Bybanen til Fyllingsdalen. Se hvordan de ser for seg den ti kilometer lange skinnegangen som vil koste minst 6,2 milliarder kroner.
En meteor eksploderte og brant opp i atmosfæren vest for Bergen i natt. De som var våken fikk seg et spektakulært show på nattehimmelen.
Har vunnet Statoil talentstipend på en million kroner.