NRK Meny
Normal

Franske turister reddet ned fra fjellhylle på Hardangervidda

Hovedredningssentralen sendte ut et SeaKing-helikopter for å redde tre franske turister som satt fast på en fjellhylle sørvest for Hallingskeid.

Laster kart, vennligst vent...

Turistene satt seg fast ikke langt fra Hallingskeid.

– De tre har vært på fjelltur og har sklidd ned en skråning. De gikk ut fra en hytte på Ossete og befinner seg nå på en stein i 1350 meters høyde sørvest for Hallingskeid, sa operasjonsleder Kjersti Eidsnes ved Hordaland politidistrikt til NRK ved 16-tiden.

SISTE: Klokken 17.24 melder politiet at redningsaksjonen har gått bra. De tre blir nå fløyet til Bømoen på Voss.

Godt kledd for turen

Alle de tre skal ha vært godt kledd og ifølge Eidsnes hadde de også bra med mat og drikke. Ingen av de tre skal ha kommet til skade.

SeaKing-helikopteret ble sendt ut fra Hovedredningssentralen på Sola ved 15.30-tiden.

– Vi håper at været holder seg bra, slik at helikopteret kan hente dem ut. Men for sikkerhets skyld har vi kalt ut Røde Kors fra Voss og lokalt politi, sa Eidsnes tidligere i ettermiddag.

Måtte hente inn tolk

De franske turistene kontaktet selv politiet ved 14.40-tiden søndag og ble lokalisert ut fra posisjonsdata de selv hentet frem via en app på mobiltelefonen. Men kommunikasjonen med de fjellfaste var en stund utfordrende for politiet.

– Ingen av de tre snakker engelsk, så vi slet en stund med å forstå dem. Men vi fikk tak i en tolk til slutt, sier Eidsnes.

Siste video

Transportselskapet Skyss forsøker seg på verdsrekord - for å setje fokus på refleksbruk.