NRK Meny
Normal

Rederiforbundet: – Helt uforståelig av Statoil

Rederidirektør er oppgitt over at Statoil strør om seg med bonuser samtidig som næringen er i krise og inntektene svikter. Han får støtte av flere.

Sturla Henriksen er leder i Rederiforbundet

OPPGITT: Sturla Henriksen er leder i Rederiforbundet og stiller seg uforstående til at Statoil gir bonus til alle ansatte i en situasjon hvor inntektene svikter og næringen er i krise.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund ble ikke glad da han hørte dagens nyhet om Statoil-bonusene.

De ansatte i oljeselskapet fikk i dag beskjed om at de får bonus på grunnlønnen sin for fjoråret. NRK får opplyst at det er snakk om en generell bonus på 5,5 prosent.

Sviktende aktivitet

– Det er for oss helt uforståelig at Statoil gir bonus til alle ansatte i en situasjon hvor inntektene svikter, næringen er i krise og hvor hele den øvrige leverandørindustrien mister oppdrag og må si opp folk som følge av at Statoil kutter i aktivitet, leting og vedlikehold, sier Henriksen.

Offshoreselskapene har merket en brå aktivitetsnedgang det siste året og har en helt ny markedssituasjon. Mange bedrifter har måtte kutte ned på antall ansatte, og antall skip og rigger i opplag har gått fra null til 100 på ett år.

LES OGSÅ: 30 000 jobber er kuttet i oljevirksomheten

– Burde ligget i fastlønnen

Tillitsvalgt og nestleder i YS i Statoil, Ole-Gunnar Rasmussen, sier til E24 at bonusen er et lagt løp, og at de ansatte tross alt har stått på og gjort det de skal – inkludert tatt de kuttene som ledelsen har bestemt.

– Ideelt sett mener vi at pengene som brukes til bonusutbetalinger burde vært lagt inn i den faste lønnen. Utover det er vi ikke prinsipielt imot at det utbetales bonus, selv om det nylig ble gjennomført en sluttpakkerunde, sier Rasmussen til nettstedet.

Leif Sande

OVERRASKET: Leif Sande i Industri Energi mener bonusnyheten viser at de ansatte har gode kort på hånden i lønnsoppgjøret.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Selskapet har god råd

Gjennomsnittslønnen i Statoil var i 2015 på rundt én million kroner. Men bonusen gis på grunnlønnen, noe som er en del lavere enn dette.

At det deles ut bonus nå lover godt for de ansatte, uttaler leder av Industri Energi, Leif Sande til NRK.

– Det viser at det er et selskap som har god råd, når de betaler ut penger til ansatte som ikke har bedt om det. Jeg ser med optimisme frem til årets lønnsoppgjør. Det må være mulig å innfri våre krav med denne gode økonomien.

– Synes du det er urimelig at et selskap, som har vært gjennom nedbemanning, betaler ut bonuser?

– Jeg synes det er merkelig at de gjør det, men det viser at de har penger. Da får de også bla opp når vi ber om det, sier Sande.

Statoil hadde rundt 29.500 ansatte ved utgangen av 2015, men ikke alle disse jobber i moderkonsernet. Pedersen oppgir at bonusen gjelder alle ansatte, med unntak av dem som jobber i enkelte datterselskap.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.