NRK Meny
Normal

Raske på ordlabben

Pornopionéren og førstebikkjen er to nye ord som kreative hoder har klekket frem.

Internett
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Fiskerikongen et annet. Det finnes stadig opp nye ord, og nettjournalistene er av de mest kreative i den jobben.

Finner nye ord

I ti år er språkbruken på Internett overvåket og registrert. Alle nye ord som nettjournalister lager blir registrert av språkforskere i Bergen. Nå lanseres en unik database som skal forenkle videre språkforskning. En robot starter av seg selv om natten. Den analyserer og finner frem til ord som ikke fantes fra før.

- Vi ser at journalister er svært kreative i bruk av språket. Og spesielt ser vi deres kreativitet i å finne nye ord for å bruke dem i overskriftene, sier Gisle Andersen, prosjektleder ved forskningssenteret Unifob Aksis.

I det materialet som er samlet inn til nå er det 750 millioner ord, av disse er det to millioner som er nye. Ett av dem er ordet Bergens Tidende brukte i forbindelse med at president Barak Obama fikk seg hund, førstebikkjen.

- Vi bruker jo nye ord bevisst for å friske opp stoffet litt. Det kan være et nyttig grep å finne på nye ord for å få frem det som er spesielt med en sak, sier journalist i BT Jon Tufto.

- Må være et blikkfang

Nye ord handler ofte om å vekke oppmerksomhet, det å få leseren til å stoppe opp litt. Altså et blikkfang. Nå er det er stykke fra ordet blir brukt første gang til det blir et vanlig ord.

- Dette kommer av hvor mye det brukes, og hvor mange som bruker det. Det andre er at ordet må ha et meningsinnhold som gjør det forståelig for folk, sier Andersen.

Men førstebikkjen blir nok ikke et slikt.

- Jeg tror ikke at førstebikkjen blir et ord folk vil ta i bruk. Det blir litt sært i tillegg til at det knytter seg veldig til hendelsen om den nye hunden, sier Andersen.

Men nytt og kreativt var det.