Rasfaren på E16 i Vaksdal er for stor

Rasfaren på E16 i Vaksdal er for stor til at opprydning kan skje i dag. Veien har vært stengt siden det gikk et jordras torsdag ettermiddag.

For andre gang på to uker er E16 stengt på grunn av jordras.

RAS: For andre gang på to uker er E16 stengt på grunn av jordras. Det 200 meter lange raset har sperret veien i Vaksdal.

Foto: Rikke Emlie Rusten/Helene Wiese-Hansen / NRK

– Vi har vært i området i dag og gjort observasjoner. Det har vært oppsprekking i snødekket og det er et faretegn på glideskred. Derfor er det veldig vanskelig å si når det går og om det går et nytt skred, sier geolog Julie Engelien Bjørlien i Statens vegvesen.

Geolog Julie Engelien Bjørlien i Statens vegvesen

Geolog Julie Engelien Bjørlien vurderte i dag raset. Rasfaren på E16 i Vaksdal er fortsatt så stor at opprydning ikke kan skje i dag.

Foto: Marie Furhovden / NRK

Det er uklart når E16 i Vaksdal kan bli åpnet, og ny vurdering vil bli gjort i morgen klokken 12.

– I dette området har vi flere kjempeskredpunkt, sier Bjørlien.

Vil ta tid

Etter at E16 ble stengt på grunn av jordraset i Vaksdal, må trafikken nok en gang på gjennom omkjøringsveien i Hardanger.

– Slik jeg oppfatter det er det lite sjanse for at rydningsarbeidet kan starte i morgen. Dette er et stort ras som vil ta tid å rydde, sier vaktoperatør Idar Sangholt.

Han anbefaler store vogntog å ta veien over Haukelifjell. For mindre kjøretøy er det omkjøring på fylkesvei 7 via Hardanger. Det er manuell trafikkdirigering for større kjøretøy mellom Kvanndal og Granvin.

Anbefaler folk å reise i dag

– Jeg vil anbefale folk å dra hjemover i dag, da det er rolig trafikk på fylkesvei 7. I morgen kan det bli lange køer når alle skal hjem fra pinseutfarten, sier Sangholt.

Jernbanelinjen gjennom Vaksdal er fortsatt stengt, for persontog. Jernbaneverket melder på Twitter at en ny oppdatering på persontrafikk vil bli gitt klokken 08:00 mandag morgen.