NRK Meny
Normal

Rasfaren over - E16 er åpen igjen

Geolog har konkludert med at rasfaren på E16 ved Stanghelle er over. Veien åpnet for normal trafikk igjen like før klokken 12 tirsdag.

Geolog Harald Hauso på E16 ved Stanghelle

GA GRØNT LYS: Vegvesenets geolog Harald Hauso var i dag oppe i helikopter for å studere rasområdet fra luften.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Det var like etter klokken 20 mandag kveld at flere store steiner deiset ned i asfalten fra fjellsiden mellom Hettetunnelen og Stanghelletunnelen i Vaksdal kommune. Stedet ligger på sterkt trafikkerte og ulykkesutsatte E16 mellom Bergen og Voss.

Siden da har reisende vært henvist til den smale fylkesvei 7 langs Hardangerfjorden.

– Opprydningen er i gang

Nå har geolog Harald Hauso vært oppe i helikopter og undersøkt rasstedet.

– Han har gitt oss lov til å rydde veibanen. Rydningsarbeidet er nå i gang. Så snart det er ferdig, vil veien bli åpnet igjen, sa operatør Eli Solberg ved Vegtrafikksentralen hos Statens Vegvesen tirsdag formiddag.

Like før klokken 12 kom meldingen om at veien nå er åpen igjen for trafikk.

Ingen biler eller personer ble truffet av steinmassene.

Rasstedet på E16 ved Stanghelle

MYE STEIN I VEIEN: Slik ser veibanen ut etter raset. Flere av de største steinene rullet videre nedover mot fjorden etter å ha truffet asfalten.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Stor stein traff naust

– Årsaken til at vi nå velger å åpne veien igjen, er at det ser rent ut i løsneområdet og at det ikke ligger noe igjen i skredløpet nedover fjellsiden, sier geolog Harald Hauso til NRK

Løsneområdet ligger 120 meter over veibanen. Den store steinblokken har delt seg opp i mindre deler på sin ferd nedover fjellsiden.

– Vel nede har restene knust en dieseltank, vært borti en brakke og en tre kubikkmeter stor stein har gått gjennom veggen på et naust, sier Hauso.

Geologen sier området nå igjen er så trygt som det kan bli i det sterkt rasutsatte området.

– Rasfaren nå er akkurat slik som den var før dette skjedde. Når det har vært kaldt over langt tid og vi får mildvær, da kommer også steinsprangene. Vi bor på Vestlandet, og da er det slik det er. Alternativet er å stenge veien, sier Hauso.

Stein fra raset på E16 ved Stanghelle

TRAFF NAUST: En tre kubikkmeter stor stein gikk gjennom veggen på dette naustet. I tillegg ble en dieseltank knust.

Foto: Marthe Njåstad / NRK
Laster kart, vennligst vent...

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.