Hopp til innhold

Raftoprisen

  • Raftoprisen til Defence for Children International – Palestine

    Årets Raftopris går til Defence for Children International – Palestine for deres langvarige arbeid for barn i de okkuperte palestinske områdene.

    Defence for Children International – Palestine (DCIP) har i over 30 år gransket og dokumentert alvorlige menneskerettsbrudd mot barn som lever i de israelskokkuperte palestinske områdene.

    Ved å gi Raftoprisen 2023 til DCIP ønsker Raftostiftelsen å sette søkelys på deres viktige arbeid for å fremme og forsvare barns rettigheter, opplyser stiftelsen i en pressemelding.

    Thorolf Raftos Minnepris – Raftoprisen – er delt ut årlig siden 1987 til en person eller organisasjon som arbeider for å fremme menneskerettighetene.

    I år deles Raftoprisen ut søndag 12. november på Den Nationale Scene i Bergen.

  • Defence for Children International-Palestine får Raftoprisen

    Raftoprisen 2023 tildeles Defence for Children International – Palestine (DCIP). Organisasjonen får prisen for deres 30-årige arbeid for menneskerettighetene til barn som lever i okkuperte palestinske områder.

    DCIP har dokumentert at siden år 2000 har israelske militære og bosettere drept 2281 palestinske barn, og 13.000 palestinske barn har blitt straffeforfulgt av det israelske militæret.

    – Israel har hovedansvaret for menneskerettsbruddene i de palestinske områdene, og Amnesty og Human Rights Watch konkluderer at Israels politikk og praksis er apartheid slik FN definerer det, sier juryleder Ingrid Hoem Sjursen.

    I fjor ble 55 barn drept i de okkuperte områdene. Ett av dem var israelsk.

    Raftojuryen viser til at Israel er verdens eneste land der barn blir systematisk straffeforfulgt av militæret, og at det ikke skjer med israelske barn.

    DCPI kritiserer også menneskerettsbrudd fra palestinske styresmakter.

    Raftoprisen har blitt utdelt siden 1987, til minne om bergenseren Thorolf Rafto.

    – Dette er den første positive overraskelsen på lenge, sier Khaled Quzmar, leder for DCIP, om tildelingen av prisen.

    – Vi jobber under vanskelige omstendigheter, og denne prisen hjelper med å anerkjenne vårt arbeid og vårt mål. Det er et sterkt budskap om at vi skal fortsette med arbeidet vårt, og holde oss forpliktet til oppdraget vårt.

    Prismottakere mottar et diplom og en sjekk på 20.000 amerikanske dollar, som tilsvarer omtrent 216.552 norske kroner.

    Palestinske barn går hjem fra skolen
    Foto: Mahmoud Illean / AP
  • Må se på Brenna-bevilgning på 25 millionar

    Kunnskapsminister Tonje Brenna skulle ikkje vore involvert då Raftostiftelsen og eit 22. juli-prosjekt fekk statsstøtte, vedgår departementet. No skal pengane under lupa.

    På grunn av inhabilitetssaka rundt kunnskapsminister Tonje Brenna, skal desse pengane no revurderast, opplyser departementet til NRK.

    Det gjeld driftstilskota Raftostiftelsen fekk for 2022 og 2023, og grunnløyving til Wergelandssenteret sitt skuleprosjekt om 22. juli. Til saman er det 25 millionar som er i spel.

  • Tonje Brenna har svart Kontroll- og konstitusjonskomiteen

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen har nå fått Tonje Brennas redegjørelse om håndtering av spørsmålene om habilitet knyttet til styremedlemmer i Utøya AS og Frode Elgesem.

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen har bedt om å få all relevant informasjon knyttet til saken om kunnskapsminister Tonje Brennas habilitet, og en skriftlig redegjørelse fra henne. Dette ble tirsdag 27. juni sendt til komiteen.

    – Jeg setter pris på muligheten til å belyse alle sider av saken overfor kontroll- og konstitusjonskomiteen. Jeg håper denne redegjørelsen vil gi svar på de spørsmålene som komitemedlemmene har, og jeg stiller meg selvsagt til disposisjon hvis komiteen har flere spørsmål, sier Brenna.

    –Feilen jeg gjorde ved ikke å vurdere min habilitet i disse to sakskompleksene tidlig nok og grundig nok, har ført til at jeg har vært involvert i flere saker der jeg på grunn av inhabilitet skulle fratrådt. Dette gjelder tilskuddene til skoleprosjektet for 2022 og 2023, til Raftostiftelsen i 2022 og 2023 og utnevnelsen av Frode Elgesem som styremedlem i Wergelandsenteret 2. mai 2023, oppsummerer Brenna.

    Hele redegjørelsen er nå publisert på Regjeringens sider

  • Fredskjempe fra Tsjad fikk Rafto-prisen

    Nodjigoto Charbonnel fra Tsjad kjemper for å avskaffe tortur og gi torturofre hjelp. Søndag fikk han Raftoprisen for det viktige arbeidet.

    Prisen ble delt ut på Den Nationale Scene i Bergen søndag kveld, med fakkeltog i Bergen sentrum etterpå.

    (NTB)

     Nodjigoto Charbonnel, Tsjad
    Foto: Bjørnar Morønning / NTB