Hopp til innhold

Fnyser av kidnappere og torturister

– Raftoprisen gjør meg tryggere. Jo mer kjent du er, jo mer beskyttet blir du, sier den drapstruede prisvinneren.

Padre Melo fra Honduras tør å snakke der andre tier.

EN KRITISK RØST: Padre Melo fra Honduras tør å snakke der andre tier. Nå er han på plass i Bergen for å motta prisen. Utdelingen skjer på Den Nationale Scene søndag 1. november. Foto/red: Christine Kongsvik, NRK

Den honduranske presten, radioaktivisten og menneskerettsforkjemperen Ismael Moreno Coto (57) er tildelt årets Raftopris. Han er bedre kjent under navnet Padre Melo.

Melo hadde ikke trodd at han skulle oppleve en norsk høstdag, men arbeidet for et bedre hjemland har ført ham til andre siden av kloden. Førstkommende søndag mottar han prisen på Den Nationale Scene i Bergen, sammen med en sjekk på 20.000 dollar.

– Ja, prisen er overraskende. En slik internasjonal anerkjennelse vil kaste nytt lys over situasjonen i Honduras, sier Melo til NRK.

Prisen gjer at vi får større tyngde i møtet med styresmaktene. Vi kan presse dei til å oppfylle menneskerettane og vere ei stemme for dei svakaste i landet.

Ismael Moreno Coto
Padre Melo fra Honduras i Bergen

I BERGEN: Her er årets Raftopris-vinner, Padre Melo, på plass i Bergen.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

En kritisk røst

Presten er en av få som tør å kritisere regimet i ett av de fattigste og mest voldelige land i Mellom-Amerika. Det kan være farlig – og i verste fall dødelig. Selv har han mottatt flere drapstrusler.

Raftoprisen mener han vil bidra til å skape et bedre Honduras.

– Prisen gjør at vi får større tyngde i møtet med styresmaktene. Vi kan presse dem til å oppfylle menneskerettene og være en stemme for de svakeste i landet, sier prisvinneren.

Padre Melo fra Honduras

FRITTALENDE: Presten Padre Melo fra Honduras er en av få som tør å kritisere regimet i ett av de fattigste og mest voldelige land i Mellom-Amerika.

Foto: Joksan Flores, Radio Progreso

Kidnapping og tortur

På tross av trusler, angrep og forsøk på å stenge radiostasjonen Radio Progreso, fortsetter Padre Melo å arbeide for å styrke av menneskerettigheter og skape sosiale endringer i Honduras.

Han har vært særlig aktiv innen disse områdene:

  • Hjelpe migrantfamilier og andre sårbare gruppen.
  • Bekjempe de mange journalistdrapene i Honduras.
  • Hindre at menneskerettsforkjempere blir utsatt for kidnapping og tortur.

Presten tror ikke han er i større fare på grunn av oppmerksomheten prisen gir ham.

– Jeg blir tryggere. Jo mer kjent du er, jo mer beskyttet er du i arbeidet ditt, sier Melo til NRK.

Brende: – Behov for sterke stemmer

Den norske utenriksministeren mener det er behov for sterke stemmer som kan fremme respekt for allmenne menneskerettigheter og som forsvarer borgernes rettigheter

– Prisen til Padre Melo er en viktig anerkjennelse til menneskerettighetsforkjempere i en vanskelig tid. Utviklingen i Honduras er bekymringsfull, både når det gjelder menneskerettigheter og voldssituasjonen, uttaler utenriksminister Børge Brende på regjeringens nettsider.