Hopp til innhold

Prøver å løse laksemysterium i Hardanger

Rømt oppdrettslaks på opptil åtte kilo er fanget flere steder i Hardangerfjorden. Men Fiskeridirektoratet vet foreløpig ikke hvor laksen stammer fra.

Norges nest største eksportartikkel

LAKSEMYSTERIUM: Fiskeridirektoratet har mottatt meldinger om fangst av oppdrettslaks i Hardangerfjorden og Sunnhordland. Mange av fiskene er på mellom fire og åtte kilo og er fanget i et større område mellom Granvin og Etne. Illustrasjonsfoto.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fiskeridirektoratet har mottatt meldinger om fangst av oppdrettslaks i Hardangerfjorden og Sunnhordland. Mange av fiskene er på mellom fire og åtte kilo og er fanget i et større område mellom Granvin og Etne.

Men hvilket anlegg laksen har rømt fra er foreløpig et mysterium.

– For oss er rømt fisk alltid en alvorlig sak. De første meldingene fikk vi 1. juli fra Jondal og Kvam. Vi har siden fått flere meldinger fra Hardanger og Sunnhordland. Akkurat nå ser dette mest ut som en akutt hendelse som vi prøver å dokumentere så godt vi kan, sier seniorrådgiver Hans Haddal i Fiskeridirektoratet til NRK.

Observasjoner er meldt inn av både fritidsfiskere, laksefella i Etne og Statens naturoppsyn.

LES OGSÅ: Alle får ikkje fiske

Vi har daglig kontakt med oppdretterne og er oppmerksomme på utviklingen.

Hans Haddal, seniorrådgiver Fiskeridirektoratet

Oppdrettere undersøker merdene

Fiskeridirektoratet opplyser på sine hjemmesider at fangstene ikke kan føres tilbake til noen kjente rømninger den siste tiden. I forbindelse med Nina-stormen i vinter fikk man meldinger om fangst av fisk på rundt 6 kg, men fisken som nå er observert kan ikke settes i sammenheng med dette.

Forekomst av mye rømt oppdrettslaks av omtrent lik størrelse i området gjør at Fiskeridirektoratet ser på dette som en hastesak. Størrelsen tilsier at mye av fisken vil kunne kjønnsmodne i løpet av høsten. Fiskeridirektoratet kommer derfor til å følge opp situasjonen både med tanke på å avdekke kilden og sørge for avbøtende tiltak.

– Oppdrettere i området er bedt om å undersøke anleggene sine. De vil gi tilbakemelding til Fiskeridirektoratet om hvilke undersøkelser som er gjort innen onsdag 8. juli. Vi har daglig kontakt med oppdretterne og er oppmerksomme på utviklingen i fjordsystemet, sier Haddal til NRK.

LES OGSÅ: Ber regjeringa begrense legemiddelbruk i kampen mot lakselusa

Fiskeridirektoratet ønsker tips

Det er nå er sesong for innsig av villaks. Bestandene av villaks og sjøørret i området er sårbare. Etaten minner derfor om at nedsenkingspåbudet for garn, samt andre regler for fiske i sjø, må følges.

Fiskeridirektoratet oppfordrer publikum om å melde inn fangster og observasjoner til sin døgnåpne vaktsentral på telefon 03415.

Rømt oppdrettslaks