Utnyttede kvinner blir selv halliker

Kvinner som blir utnyttet til prostitusjon blir ofte selv halliker og er med på å utnytte andre kvinner. Dermed blir de med på å beskytte miljøet som utnyttet dem.

Prostitusjon i Bergen sentrum

ÅPENBART: Det åpenbare sexsalget skjer hver eneste kveld i Bergen sentrum. Her fra en lørdagsnatt tidligere i april i vår.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Nigerianske kvinner som kommer til Norge og blir utnyttet i prostitusjon, stiger ofte i hierarkiet og blir selv halliker. Dermed blir de med på å utnytte andre kvinner som opplever det samme som dem.

Pyramidesystem

Kvinnene som har jobbet på gaten blir en del av et pyramidesystem som utnytter andre prostituerte. Det forteller avdelingsleder Astrid Gerdts ved Kirkens Bymisjon, som lenge har jobbet med prostituerte i Bergen.

Astrid Gerdts ved Utekontakten i Bergen

HINDRES: Astrid Gerdts i Kirkens Bymisjon sier de stoppes fra å hjelpe kvinner på gaten i Bergen.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

– Vi vet at noen kvinner kan avansere i hierarkiet, etter å ha jobbet på gaten og jobbet i prostitusjon selv en stund. Slik får de et ansvar for andre prostituerte, sier Gerdts.

Nigerianske prosituerte kommer ofte til Norge som offer og blir utnyttet av kyniske bakmenn og organisatorer. Men veien fra offer til å bli den som utnytter andre kvinner, er kort.

Hallikdømt var selv på gaten

Det bekrefter også statsadvokat Rudolf Christoffersen. Han forteller om flere eksempler der kvinnene har rykket opp i gatemiljøet.

– Vi har hatt en kvinne som ble dømt for menneskehandel i Bergen tingrett. Der fremkom det i saken at hun selv ble rekrutterte på samme måte som den jenten hun fikk under seg, sier han.

Christoffersen var i flere år påtaleansvarlig for bergenspolitiets Exit-gruppe, som jobber mot menneskehandel. Gruppen følger gatemiljøet i Bergen tett.

Denne organiseringen av gateprostituerte gjør det vanskelig både for politiet og hjelpeapparatet å gripe tak i problemet med menneskehandel og prostituerte.

LES OGSÅ: – Menneskehandel blitt større enn narkohandel

Systemet med prostituerte og halliker er også organisert slik for å gjøre det vanskeligere å komme inn i miljøet, mener statsadvokaten.

– Dette er helt bevisst for å gjøre det vanskelig for politiet å etterforske denne type saker, sier Christoffersen.

Rudolf Christoffersen

VANSKELIG: Prostitusjonsmiljøet er organisert på denne måten for å gjøre det vanskelig for politiet, mener statsadvokat Rudolf Christoffersen.

Foto: Trude Bakke / NRK

Stoppes av hallikene

Kirkens Bymisjon i Bergen tilbyr overnatting og beredskapsplasser for kvinner i rus- og prostitusjonsmiljøet. De opplever regelrett å bli hindret av kvinner som har «rykket opp» når de vil snakke med andre prostituerte for å gi hjelp.

– Det er klart det er en utfordring for oss i hjelpetjenestene på den måten at kvinnene godt kjenner vår måte å jobbe på. Vi har gjort oss noen erfaringer med at de kan forstyrre oss på gatene når vi forsøker å ta kontakt med nye kvinner, sier Astrid Gerdts.

Hvor mange som er organisert i disse prostitusjonspyramidene er derfor vanskelig å få oversikt over. Spesielt gjelder det innendørsmarkedet: Kvinner som selger sex fra leiligheter og hotellrom.

LES OGSÅ: – Myndighetene svikter kvinner som anmelder bakmenn

Sexsalg hver kveld

De nigerianske kvinnene utendørs er lette å få øye på hver eneste kveld og natt i Bergen sentrum.

Da NRK var ute på gaten i Bergen tidligere en natt tidligere i april foregikk det åpenbart sexsalg på steder som i Strandgaten og Strandkaien. Men de prostituerte beveger seg også helt inn til Torgallmenningen.

– De står sentrumsnært, så dersom man er ute en sen kveld alle dager i uken så vil man se de nigerianske kvinnene. Det er et sted mellom 15 og 20 kvinner på gaten på en ordinær kveld, sier Gerdts.

Politiet har store problemer med å skaffe seg oversikt over hvor mange kvinner som er i prostitusjonsmiljøet – mye grunnet hallikorganiseringen.

– Det er langt flere som blir utnyttet enn det vi makter å identifisere, sier statsadvokat Christoffersen.

Prostitusjon i Bergen sentrum

Kirkens Bymisjon har opplevd å bli hindret av kvinnelige halliker når de skal hjelpe andre kvinner på gaten i Bergen.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK