Hopp til innhold

Privateide værstasjoner skal gi informasjon om fremtidens klima

Universitet i Bergen deler ut private værstasjoner som folk kan ha i hagen eller på taket. – Slik skal vi planlegge for fremtidens klima, sier forsker.

Regn i Bergen

BERGENSVÆR: Bergensere er vant med store vannmengder. Nå kan de selv måle hvor mye det regner på sin egen adresse.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Bergensere skal være folkeforskere. Private værstasjoner, som folk kan ha hjemme hos seg, skal lære oss mer om værforskjeller på et avgrenset område som Bergen. På denne måten kan folk følge med på værforholdene i sin egen hage.

Det sier Scott Bremer, forsker ved senter for vitenskapsteori ved Universitet i Bergen.

Mer presise meldinger

Målet med værstasjonene er at innbyggerne i Bergen skal kunne se værforskjellene mer lokalt. Stasjoner som er plassert i folks hage skal gi informasjon om temperatur, regnmengde og luftfuktighet på stedet.

– Vi vil se mer på hva klima betyr for folk her i Bergen. Hva slags informasjon de bruker for å forutsi årstider og hvordan forskere kan jobbe sammen med bergensere for å finne ut av dette, sier Bremer.

Værstasjon

VÆRSTASJON: Dette er en halvferdig værstasjon. Når den er ferdig, vil den kunne sende informasjon direkte til Universitetet om hvilket vær som er i hagen til eieren av den.

Foto: NRK

Prosjektet heter Mål byen din, og resultatene fra værstasjonene rundt i byen, kan man finne på deres hjemmesider. Det er gratis å melde seg på.

Slike værstasjoner har blitt brukt i Yr sine værvarslinger. Målingene fra privatpersoner gjør blant annet at værmelderne kan gi mer presise temperaturmeldinger.

– Resultatet er at Yr-brukeren vil få enda bedre og mer presise temperaturvarsler. Særlig under værforhold der temperaturen i et område kan ha store lokale forskjeller, vil Yr nå i større grad få frem disse variasjonene, sier redaktør for Yr.no, Ingrid Støver Jensen.

– Starten på en revolusjon

Kim Andreassen skaffet seg en værstasjon allerede i vår. Han er fornøyd med at hans private målinger kan bidra til å gi mer nøyaktige værmeldinger.

– Jeg gjør svært lite. Det er denne dingsen her, og nedbørsmåleren som står oppe på taket, som kommuniserer med værstasjonen inne i huset. Og så får jeg opp på mobilen all informasjonen jeg syns er gøy, forklarer han.

Kim Andreassen

FORNØYD: Kim Andreassen uttalte tidligere i vår at han er svært fornøyd med å kunne bidra til å gi mer presise målinger til værmeldingen.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Utviklingsdirektør Jørn Kristiansen ved Meteorologisk institutt uttalte tidligere i vår at slike stasjoner kunne være starten på en revolusjon.

– En værstasjon i en hage kan være inkludert i værvarselet allerede samme morgen som målingene er gjort.

Bremer ved UiB sier at prosjektet kan bidra til å finne ut mer, og tilrettelegge for fremtidens klima.

Scott Bremer

SPENT: Scott Bremer ved UiB er spent på hvilken resultater forskningsprosjektet vil gi.

Foto: NRK

– Dette er en måte å planlegge for fremtiden. Været kan være veldig forskjellig fra ett område til et annet. Det er slike ting vi ønsker å vite, og slike stasjoner gir oss nøyaktige mål, sier han.