Hopp til innhold

Prioriterer ikke rettstilbud til narkomane: – Det er flaut

Gatejuristen er et tilbud som gis til folk med rusproblemer over hele landet. Alle norske byer som har tilbudet får støtte fra kommunen, Bergen er det eneste unntaket.

Gatejuristen er et tilbud som gis til folk med rusproblemer over hele landet. Alle norske byer som har tilbudet får støtte fra kommunen, Bergen er det eneste unntaket.

TRENGER STØTTE: Gatejuristen gir rettshjelp til rusavhengige. De trenger støtte for å opprettholde tilbudet, men får ikke hjelp av Bergen kommune.

Etter at kommunen og politiet trappet opp arbeidet opp mot rusmiljøet i Bergen, trenger stadig flere rusmisbrukere rettshjelp.

Det får de hos Gatejuristen i Kirkens Bymisjon. Tilbudet gis til folk med rusproblemer over hele landet. Alle norske byer som har tilbudet får støtte fra kommunen, bortsett fra Bergen.

– Vi merker at klientene våre er mer urolige og føler seg mer jaget enn de gjorde før Nygårdsparken ble stengt, sier Jon Henrik Kismul, leder i Gatejuristen til NRK.

Vi kan ikke prioritere å gi mer støtte til Kirkens Bymisjon.

Sosialbyråd Silje Hjemdal i Bergen kommune

– Det er flaut

Leder i Gatejuristen, Jon Henrik Kismul.

FLAUT: – Jeg syns det er flaut at en kommune med så utstrakte problemer med rus og russalg som Bergen, ikke vil støtte dette tilbudet, sier Jon Henrik Kismul.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Ifølge Kismul sørger de for at de bare tar saker der de narkomane ikke får hjelp av andre, men saksmengden deres har økt etter at Nygårdsparken ble stengt i fjor.

– Jeg syns det er flaut at en kommune med så utstrakte problemer med rus og russalg som Bergen, ikke vil støtte dette tilbudet, sier Kismul.

19 jurister fra ulike advokatfirma i Bergen jobber på dugnad. Advokatfullmektig Karoline Moen i Wikborg og Rein, er en av dem.

Hun sier sakstypen varierer fra problemer med å få et sted å bo, til større og mer langsiktige saker.

– Jeg har blant annet en erstatningssak mot staten for overgrep eller manglende behandling i barndommen.

400.000 i underskudd

Karoline Moen

JOBBER FRIVILLIG: Advokatfullmektig Karoline Moen jobber på dugnad for Gatejuristen.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Gatejuristen lønner to ansatte som organiserer tilbudet, og har i tillegg utgifter til kontor og utstyr. Budsjettet er på mellom 1,2 millioner og 1,5 millioner kroner hvert år.

De siste årene har de gått med underskudd. I 2014 gikk de 400.000 kroner i minus, som moderorganisasjonen Kirkens Bymisjon må dekke av egen lomme.

Sosialbyråd Silje Hjemdal (Frp) svarer i en skriftlig kommentar til NRK, at de ikke kan kommentere hvordan andre byer prioriterer midler til ideelle organisasjoner.

– Samlet mottar Kirkens Bymisjon 14,2 millioner kroner av Bergen kommune til forskjellige tiltak. Ingen andre ideelle organisasjoner får så mye støtte, svarer Hjemdal.

– Kan ikke prioritere det

Silje Hjemdal

KAN IKKE HJELPE: – Vi kunne ikke prioritere å gi mer støtte til Kirkens Bymisjon, sier sosialbyråd Silje Hjemdal.

Foto: Henrik Halvorsen Agledal / NRK

Kirkens Bymisjon er også en samarbeidspartner for kommunen i arbeidet med rusmiljøet i Bergen, ifølge sosialbyråden.

– I vår vurdering kunne vi ikke prioritere å gi mer støtte til flere tiltak hos Kirkens Bymisjon, på bekostning av andre organisasjoner som har søkt om støtte.

Kismul sier Kirkens Bymisjon ikke kan ta penger fra andre tiltak for å drifte Gatejuristen, og bymisjonen har derfor dekket underskuddet fra innsamlede midler hvert år.

– Det er ingen varig løsning. Vi må søke hvert år for å få lov til å fortsette, sier Kismul.