Hopp til innhold

Politisjefene blir etterforsket av Spesialenheten

Spesialenheten vil etterforske om Monika-varsler Robin Schaefer ble straffet for å varsle mot politiledelsen.

Pressekonferanse om Monika-saken

ETTERFORSKER LEDELSEN: Spesialenheten skal undersøke om politiledelsen i Bergen brøt loven i måten de håndterte Monika-varsler Robin Schaefer på. Her fra pressekonferansen politimester Geir Gudmundsen og visepolitimester Gunnar Fløystad holdt i februar.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Vi har i dag besluttet at vi skal etterforske politidistriktet for brudd på arbeidsmiljøloven, sier etterforskningsleder Halvor Hjelm-Hansen.

Advokatfirmaet som gransket politiledelsen i Hordaland mener at politidistriktet brøt loven. Det kom fram torsdag i forrige uke, da advokat Jan Fougner la fram rapporten på vegne av firmaet Wiersholm.

De ga politiet sterk kritikk på flere punkter:

  • For å ha utsatt Robin Schaefer for ulovlig gjengjeldelse, som er et brudd på arbeidsmiljøloven.
  • De ventet for lenge med å gi Schaefer varslerstatus.
  • De sikret ikke et forsvarlig arbeidsmiljø for Schaefer.

Politidirektøren ba samme dag om at Spesialenheten må vurdere å straffeforfølge politiledelsen, for brudd på arbeidsmiljøloven. I dag har Spesialenheten formelt opprettet en sak.

– Etter en gjennomgang av rapporten, og opplysninger vi selv har innhentet, så har vi bestemt at det er rimelig grunn til å starte etterforskning i denne saken, sier Hjelm-Hansen.

Jan Fougner

VARSLERRAPPORT: Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm har ledet arbeidet med å granske måten politiet håndterte Monika-varslerne på. De fikk anbudet av Justisdepartementet.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Samme etterforskningsleder

Halvor Hjelm-Hansen hadde også ansvaret for etterforskningen da samme politidistrikt ble etterforsket tidligere i vår. Da skulle Spesialenheten etterforske om politiet gjorde en så dårlig jobb i etterforskningen av Monika-saken at det kvalifiserte til grov uforstand i tjenesten.

Jan Egil Presthus, Spesialenheten

SPESIALENHETEN: Leder Jan Egil Presthus ga Hordaland politidistrikt 100 000 kroner i foretaksstraff tidligere i år. Politiet vedtok boten.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Det endte med en foretaksstraff mot Hordaland politidistrikt, med bot på 100 000 kroner. I denne omgang er det først og fremst ledelsen ved politidistriktet som er under etterforskning.

– Vår etterforskning nå skal klargjøre om politidistriktet eller enkeltpersoner har begått handlinger som bryter med arbeidsmiljølovens regler om varsling og krav til arbeidsmiljø.

– Ingen mistenkte

Spesialenheten oppretter nå en formell straffesak. Riksadvokaten har sagt at de vil se på begge de to straffesakene samlet, når Spesialenheten nå gjør seg ferdig.

– Vi skal ha prioritet i denne saken, men vi kommer ikke i gang for fullt før på sensommeren, sier Hjelm-Hansen.

John Reidar Nilsen

MIDLERTIDIG POLITIMESTER: John Reidar Nilsen har vært konstituert politimester i Hordaland siden februar.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

– Har dere konkrete mistenkte i saken?

– Foreløpig har vi bare lagt noen planer, vi har ikke gjort endelige vurderinger av hvem som skal være mistenkt i denne saken. Det kommer vi til å gjøre før vi setter i gang avhør.

Politimester Geir Gudmundsen ble beordret ut av stillingen sin av Politidirektoratet. Visepolitimester John Reidar Nilsen er midlertidig politimester til en ny er på plass.

– Jeg tar det til etterretning og avventer resultatet av etterforskningen, er det eneste Nilsen vil si om saken.

Monika

MONIKA: Den åtte år gamle jenten ble funnet drept i sitt eget hjem i Sund kommune. Etterforskningen av dødsfallet viste seg å være svært mangelfull. Etterforsker Robin Schaefer gjorde sin kritikk av saken kjent offentlig, og fikk status som varsler.

Foto: Privat / NTB scanpix