Hopp til innhold

Politikere møtt av ville protester - så ble saken utsatt

Et samlet opplæringsutvalg i Hordaland gikk tirsdag inn for å utsette saken om nedlegging av videregående skoler i Bergen.

Slik så det ut når flere hundre elever møtte opp utenfor Hordaland fylkeskommune. De vil markere motstand mot forslaget om å legge ned skolene.

I dag er det møte i opplæringsutvalget, og elever og lærere protesterte mot den foreslåtte nedleggingen av flere skoler i Hordaland.

Elevene hadde møtt opp i protest for å demonstrere mot nedleggelse Garnes og Fana videregående skole.

Elevene har laget bannere hvor det står: "Nedleggelse av Fana G er kulturdrap" og "Fana er gull nedleggelse er tull".

På vent

Det tok ikke lang tid før politikerne satt hele saken på vent. Endelig vedtak i saken skjer uansett, som planlagt, på fylkestinget sitt møte i desember.

– I denne saken så har vi fått utrolig mange innspill fra foreldre og fra lærere. Nå føler vi at vi trenger litt mer tid for å sette oss inn i saken og gjøre en ordentlig behandling, sier Emil Gadolin (Ap), leder for utvalget.

Høyre hadde før møtet en skepsis for å stemme for utsettelse av skolesaken, men endte likevel med å stemme for det.

– Vi visste at vi ville få mindre tall på forslaget. Vi kommer til å legge frem et nytt forslag til neste møte som vi håper vi får flertall for, sier John Helge Gullaksen fra Høyre.

Over hundre elever demonstrerer
Foto: Sølve Rydland / NRK

To av elevene som har møtt opp på demonstrasjonen er Victoria Emlie Johannesen og Julie Johansen, de ber politikerne tenke seg om.

– Vi demonstrerer fordi skolen vår ikke lengre skal være en kombinert skole. Vi syns fellesskapet på skolen vår er noe av det som gjør Laksevåg til den beste, sier Victoria Emilie.

Forslaget behandles av opplæringsutvalget. Utvalget skal behandle flere skolenedleggelser og nedlegging av fagtilbud ved flere skoler.

– Vær så snill å ikke legg ned den kombinerte skolen, vi trenger den, sier Julie.

Overkapasitet

Årsaken er overkapasitet av skoleplasser, blant annet gjennom hard konkurranse med private videregående skoler. Overkapasiteten blir vurdert til å være mellom 850 og 1150 plasser for skoleåret 2016/2017.

I forslaget skriver fylkesrådmannen dette:

«Hovedproblemstillingen er at for mange skoler tilbyr studiespesialisering, slik at innsøkingen ikke er bærekraftig.»

Rammer flere skoler

Fylkesrådmannen ønsker også å legge ned studiespesialisering ved U. Pihl- og Laksevåg videregående skole. Hvis skolene legges ned vil det kun være tre skoler i hele fylket som tilbyr studietilbudet innen medier og kommunikasjon.

Hordaland fylkeskommune ser nå på muligheten for et samarbeid mellom mediebyen og skoler som gir utdanning innen media og kommunikasjon.