NRK Meny
Normal

Ordførerkandidat vil anmelde sin egen kommune for lovbrudd

Silje Guleng (SV) gir Askøy kommune tre dagers frist til å sørge for at driften av Kleppestø sykehjem ikke bryter arbeidsmiljøloven.

Kleppestø sykehjem på Askøy.

DAGLIGE LOVBRUDD: Her på Kleppestø sykehjem står Adecco fortsatt for driften, tross daglige brudd på arbeidsmiljøloven.

Foto: Linda Ekeland / NRK

- Jeg reagerer på at Adecco fortsatt ikke har ryddet opp i driften sin, og at Askøy kommune godtar det. Kommunen har et ansvar som overordnet arbeidsgiver på lik linje med private aktører, og reglene må være like for alle, sier Guleng til NRK.no.

Silje Guleng

KREVER HANDLING: SVs ordførerkandidat, Silje Guleng.

Foto: Hordaland SV

Har betalt 270.000 i dagbøter

Askøy kommune er den eneste kommunen i landet som fortsatt har avtale om sykehusdrift med vikarbyrået , som ble svartelistet av det offentlige på grunn av alvorlige og regelmessige brudd på arbeidsmiljøloven.

Også her bryter selskapet arbeidsmiljøloven. Fra 1. juni har kommunen ilagt Adecco dagbøter på 3000 kroner frem til de har klart å rydde opp i alle de kritikkverdige forholdene.

Hittil har kommunen fått inn 270.000 kroner i dagbøter fra Adecco. Kommunen har nå gitt Adecco ny frist til å rydde opp, denne gang til 1. september. Men hva som skjer dersom vikarbyrået fortsatt bryter loven etter denne datoen, er uvisst.

- Politikerne lukker øynene

Ordførerkandidaten fra SV, som også tidligere har blåst ut mot kommunens Adecco-samarbeid, mener det nå er på tide å sette hardt mot hardt.

- Adecco har vist at de er en useriøs arbeidsgiver. Dersom de ikke ordner opp innen fristen, vil jeg vurdere å anmelde Askøy kommune til Arbeidstilsynet for brudd på arbeidsmiljøloven, sier Guleng.

- Hva ønsker du å oppnå med det?

- Å få politikerne her til å innse at kontrakten med Adecco må sies opp. Jeg mener politikerne her lukker øynene, fordi de ønsker privatisering, sier Guleng.

Rådmann tror på Adecco

Lørdag sa rådmann Odd Magne Utkilen til NRK.no at han er sikker på at Adecco skal klare å rydde opp.

- Vi har en grei og ryddig avtale me Adecco, og jeg er trygg på at vi skal komme godt ut av dette io det lange løp. Den prosessen de er i gang med er god, og de er i ferd med å klare å lukke avvikene, sa Utkilen da.

Siste video

Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.
Programleder: Mariann Reikerås