Hopp til innhold

Politiet: – Kan gi bøter på 1500 kroner

Politiet bekrefter at de allerede fra onsdag kan bøtelegge brudd på datokjøring i tillegg til ulovlig tomgangskjøring.

Parkerte biler som går på tomgang

ULOVLIG: Starter du bilen en halvtime før du kjører hjemmefra for å få den varm disse kalde dagene, eller bryter datokjøringspåbudet? Da kan du få bøter som svir.

Foto: Paul K Egell-Johnsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Bergen kommune opplyste tirsdag ettermiddag at de innfører datokjøring allerede fra onsdag. Byråd Julie Andersland oppfordrer politiet til ha et ekstra fokus på ulovlig dato- og tomgangskjøring.

Politiet sier til NRK at de ikke kommer til å ha ekstra kontroller, men vil sende ut patruljer dersom de får melding om biler som står på tomgang lenge, eller bryter datokjøringen.

– Får vi meldinger om dette, reiser vi ut om vi har ressurser til det. Men i første omgang vil vi informere bergenserne om dette. Jeg ser ikke for meg at vi vil bøtelegge med en gang, sier Atle Heradstveit ved trafikkseksjonen hos Bergen sentrum politistasjon.

Han bekrefter at politiet kan gi gebyrer på 1500 kroner dersom folk ikke overholder reguleringen om datokjøring. Tomgangskjøring kan gi anmeldelse og koste deg inntil 5000 kroner.

Dette tiltaket er kun gjennomført en gang tidligere, og vi har liten erfaring, men jeg vet at politiet planlegger kontroller.

Julie Andersland, klimabyråd

Planlegger kontroller

Kulden har lagt seg over Bergen by og luftkvaliteten har blitt dårligere. De neste dagene er det ventet perioder med moderat til høy luftforurensing i Bergen. Nivået er allerede målt til rødt på Danmarks plass, altså nest farligste grad.

– De som ikke følger vedtaket risikerer bøter?

– Ja, politiet vil følge opp og ha kontroller. Hvor strenge de vil være må du nesten spørre politiet om. Dette tiltaket er kun gjennomført en gang tidligere, og vi har liten erfaring, men jeg vet at politiet planlegger kontroller, sier klimabyråden.

Har sendt ut brev

Kommunen har sendt ut brev til innbyggerne der de oppfordrer dem til å la bilen stå, også de som kjører elbil. Elbiler er riktignok unntatt regelen, i tillegg til en del andre kjøretøyer.

– Innbyggernes liv og helse må komme først. Høy luftforurensning over flere dager er farlig for både barn og voksne. Vi tar ingen sjanser med bergensernes helse, derfor innfører vi dette drastiske tiltaket. Det viktige nå er å kutte biltrafikken slik at vi kommer ned under rødt nivå, sier klimabyråd Julie Andersland.

«For selv om elbiler ikke har eksosutslipp, vil de på samme måte som diesel- og bensinbiler slite på veidekket og virvle opp støv.», skriver de på sine nettsider.

Samtidig ber de folk bruke andre varmekilder enn vedfyring.

– Velg kollektivt og bruk andre oppvarmingskilder enn ved, dersom du kan, sier Andersland til NRK.

Vil ikke flytte skipene

Noen tiltak ble satt i verk da temperaturen sank og forurensingen steg i helgen. Statens vegvesen har vasket vegbanen for å redusere spredning av svevestøv.

Havnevesenet har dessuten blitt oppfordret til å flytte skip fra havnen, men dette kommer de ikke til å gjøre.

Politiet støtter kommunens oppfordring om å kjøre kollektivt.

– Dette er et felles ansvar vi har i byen vår. De fleste er flinke til å overholde reglene og jeg tror de fleste vil ta datokjøringen på strak arm, sier politioverbetjent Heradstveit.