Politiet klarer ikke bevise at 35-åring planla asylbrannen

Politiet vil henlegge saken mot 35-åringen som er siktet for medvirkning til mordbrann i Lindås. Forsvareren varsler erstatningskrav. – Saken har hatt store personlige konsekvenser for ham.

Brann på Hotell Lune Huler

BRANT NED: Fredag 4. desember 2015 ble det kjent at Hotell Lune Huler i Lindås skulle bli asylmottak for 40 enslige mindreårige. To dager senere brant det til grunnen.

Foto: Oddbjørn Rosnes/NRK

Politiet vil i sin innstilling til Statsadvokaten be om at kun to av de tre siktede for asylbrannen i Lindås i fjor, blir tiltalt, får NRK opplyst.

Tre polske menn er siktet i saken, og det er 35-åringen som er siktet for medvirkning politiet nå vil frafalle siktelsen mot. Mannen har alibi for tidspunktet brannen startet, da han var på en firmafest.

Etter det NRK forstår er politiet likevel sikre på at mannen har hatt en rolle i planleggingen av brannen, men mener bevisene ikke er sterke nok til å få 35-åringen domfelt for medvirkning.

15 års fengsel

Hotellet Lune Huler i Lindås skulle bli asylmottak for 40 enslige mindreårige. To dager etter at dette ble offentliggjort, brant bygget til grunnen.

To personer lå og sov i hotellet da det brant. Politiet fikk tidlig mistanke om at brannen var påsatt, og siktet de tre polske mennene etter mordbrannparagrafen, som har en strafferamme på 15 års fengsel.

Tiltalespørsmålet skulle i utgangspunktet avgjøres av Statsadvokaten i vår, men saken ble sendt tilbake til politiet for videre etterforskning. Politiet opplyser til NRK at de nå er ferdige med etterforskningen.

Asylbrann-siktede og hans samboer

– KOM SOM ET SJOKK: 35-åringen som er siktet for brannen ved det planlagte asylmottaket i Lindås, hevder hardnakket at han ikke har noe med den å gjøre, og at siktelsen har vært en belastning. – Vi bor på en liten plass hvor alle kjenner alle. De gangene jeg har vært i butikken for å handle, har jeg møtt mange blikk, sa forloveden til NRK i desember.

Foto: Fayruz Sado / NRK

Forsvareren: – Dette har vært en krise for ham

Mannen (35) som er siktet for medvirkning ble pågrepet på Flesland i desember. I ettertid fortalte han og forloveden at siktelsen var en stor belastning.

– Vi bor på en liten plass hvor alle kjenner alle. De gangene jeg har vært i butikken for å handle, har jeg møtt mange blikk, sa forloveden til NRK.

Mannens forsvarer, Øivind Sterri, sier nå at de vil kreve erstatning dersom Statsadvokaten kommer til samme konklusjon som politiet, og saken mot 35-åringen blir henlagt.

– Hvis det blir tilfellet, blir det snakk om et betydelig erstatningsbeløp, sier Sterri.

– Han har hele tiden stått hardnakket på at han ikke har noe som helst med dette å gjøre. Dette er en veldig belastende siktelse, og saken har hatt store personlige konsekvenser. Dette har vært en krise for ham, sier Sterri.