Politiet vet ikke hvem som sto bak trussel om skoleskyting

Elevene ved Fana folkehøgskule fikk væpnet politi på besøk etter en trusselmelding via Kirkens SOS-chat. Nå er den tidligere eleven som ble pågrepet sjekket ut av saken.

Fana folkehøgskule

VÆPNET AKSJON: Fana folkehøgskole i Bergen fikk trusler mot seg 10. april. Bildet er tatt av skolen selv ved en tidligere anledning.

Foto: Fana folkehøgskule

Om kvelden onsdag 10. april var 100 elever samlet til allsang på Fana folkehøgskule i Bergen. Da dukket væpnet politi opp, og elevene fikk beskjed om å holde seg samlet i et klasserom.

Bakgrunnen var en trussel om at en person var på vei til folkehøyskolen med våpen. Senere samme kveld ble en 21 år gammel Buskerud-mann pågrepet av politiet.

– Han har vært elev ved skolen inntil nå nylig, sa rektor Tore Haltli til NRK.

Politiet mente 21-åringen sto bak en trusselmelding sendt via Kirkens SOS-chattjeneste, og tok beslag i datautstyr. De fant ikke noe våpen hjemme hos mannen, som selv nektet for å stå bak trusselen.

Nå har Sør-Øst politidistrikt gjennomgått mannens datautstyr, og ikke funnet bevis for at det var han som sto bak trusselen. Dermed henlegger de saken mot 21-åringen.

– Vedkommende som politiet innledet etterforskning mot, er sjekket ut av saken, sier politiadvokat Stine Pedersen.

Kirkens sos-chat

SKRIFTLIG TRUSSEL: Politiet tok beslag i en melding sendt inn på chattetjenesten til Kirkens SOS.

Foto: Skjermdump soschat.no

Kan bli etterforsket videre

Saken er henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.

Ingen andre er mistenkt i saken, som Sør-Øst politidistrikt nå har overført til Vest politidistrikt. I påvente av en eventuell videre etterforskning der, vil ikke Pedersen gå i detalj om hva de har funnet ut i sin etterforskning.

– Er det slik å forstå at noen andre har sendt meldingen?

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Det er opp til Vest politidistrikt å avgjøre om de vil undersøke videre hvem som sendte meldingen, sier politiadvokaten.

NRK har de siste dagene vært i kontakt med Vest politidistrikt, der saken har ligget på avdelingen Felles straffesaksinntak.

Torsdag ettermiddag er det besluttet at den skal tildeles Bergen sør politistasjon, «for vurdering om det skal gjøres noen videre undersøkelser her eller avslutte saken», opplyser politidistriktet.

Rektor: – Ikke bekymret

Rektoren ved Fana folkehøgskule sier de er glade for at 21-åringen ikke lenger er mistenkt.

– Denne gutten var jo tidligere elev hos oss, og vi er glade for at han er sjekket ut av saken, slik at han slipper å ha dette hengende over seg, sier Tore Haltli.

– Er dere bekymret for at politiet ikke vet hvem som står bak?

– Det bekymrer vi oss ikke noe særlig for. Den trusselen kom helt uventet på oss, og vi regner med at det ikke var noe hold i den.

– Hvordan reagerer elevene på henleggelsen?

– Elevene er glade for at han er sjekket ut av saken. Noen lurer kanskje på hvem som kom med trusselen, men jeg tror de aller fleste har lagt dette bak seg nå, sier Haltli.