Hopp til innhold

Politiet utsetter å kaste ut demokratiforkjemperen Bheki Dlamini

Etter avslag på sin asylsøknad måtte Bheki Dlamini forlate Norge innen nyttårsaften. Nå har Politiets utlendingsenhet latt Dlamini bli i landet i to nye måneder.

Bheki Dlamini

FÅR BLI: Inntil videre får Bheki Dlamini bli i Norge.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Dette bekrefter hans advokat Brynjulf Risnes overfor NRK.

– Dette kom som en stor lettelse. Jeg hadde bare en dag igjen. Jeg er glad for at de har utsatt utreisefristen, men vi har en lang vei å gå, sier Bheki Dlamini til NRK.

NRK har sett den skriftlige bekreftelsen politiet har sendt til advokatkontoret hans. Politiet har ikke anledning til å kommentere enkeltsaken overfor NRK.

Dlamini er fra Swaziland, og kom til Norge og Bergen i 2015 gjennom studieprogrammet Students at risk. Programmet gir forfulgte studenter sjansen til å fullføre utdanningen i et annet land.

Swaziland er det siste absolutte monarkiet i Afrika, og kongen har all makt i landet. Politiske parti er forbudt i landet. Dlamini var leder av ungdomsgrenen av det forbudte partiet People's United Democratic Movement (PUDEMO), og måtte sone uten dom i hjemlandet.

I 2014 flyktet han til Sør-Afrika. Der skaffet han seg en falsk fødselsattest og deretter et gyldig sørafriansk pass. Dette gjorde han for å verne seg mot myndighetene i hjemlandet.

Det samme passet som reddet han skulle skape problemer for ham i Norge.

– En veldig god nyhet

Norske utlendingsmyndigheter avslo asylsøknaden hans, fordi de la til grunn det sørafrikanske passet. Derfor fikk Dlamini utreisefrist til 31. desember.

– Det er en veldig god nyhet. Vi får en bedre sjanse til å få saken opp for domstolen, før han eventuelt må forlate Norge. Vi mener at vi har gode sjanser til å vinne frem i en rettssak, sier advokat Risnes.

Dlamini frykter at han i Sør-Afrika ville blitt sendt videre til Swaziland, og ønsket derfor selv ikke å bli sendt ut. Da hadde han måttet bli kastet ut av politiet.

Fikk støtte fra politiet

Bheki har fått støtte fra både politikere og Universitetet i Bergen. Universitetet har reagert på at tilknytningen til Swaziland ikke har blitt vurdert av utlendingsmyndighetene.

– Denne saken har skapt en viss uro hos oss. Det er jo hans situasjon i Swaziland som har brakt han til Norge, og da er det vel rimelig at det også blir lagt til grunn når en ser på eventuell retur, sa universitetsrektor Dag Rune Olsen til NRK 27. desember.

SV har varslet at de vil ta opp saken med justisministeren, og både ordfører og byrådsleder i Bergen har erklært støtte til aktivisten.

– Som menneskerettighetsby bør vi stå opp for hans rett til å få prøvd saken i retten før han sendes ut til en farlig fremtid i Sør-Afrika og potensielt Swaziland, skrev byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på Facebook søndag.

Utlendingsnemnden hadde ikke mulighet til å stille til intervju med NRK da vi først omtalte saken. Avdelingsleder Georg Magne Rønnevig skrev følgende i en e-post.

– En enstemmig nemnd har konkludert med at hans forklaring om passet ikke er troverdig. UNE mener han ikke risikerer forfølgelse ved retur til Sør-Afrika, skrev Rønnevig.

NRK retter: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at det sørafrikanske passet var falsk. Det riktige er at passet er gyldig, men skrevet ut på bakgrunn av en falsk fødselsattest. NRK beklager.