Hopp til innhold

Politiet ser på Shilan-saken på nytt

Politiet i Hordaland besluttet søndag å gjennomgå Shilan-saken på nytt. Politimester Geir Gudmundsen lover at hver stein skal snus. – Det er viktig for meg å få gjenopprettet tilliten til politiet i Hordaland, sier han.

Politimester Geir Gudmundsen sier hver stein skal snus i etterforskningen av Shilan-saken.

VIL BYGGE TILLIT: Politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt har opplevd stort press den siste uken. Nå vil han gjøre sitt ytterste for å gjenoprette publikums tillit til politiet i Hordaland.

– I samråd med førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har vi bestemt oss for å gjennomgå saken på nytt. Deretter vil saken bli sendt til vurdering hos Hordaland statsadvokatembeter, slik at vi kan være sikre på at det er tatt en rett beslutning. sier Gudmundsen til NRK.

Shilan Shorsh

FUNNET DØD: Shilan Shorsh ble funnet død i Bergen i mai i fjor.

Foto: Astrid Olsen

– Monika-saken ligger som et bakteppe her

Det er i hovedsak oppmerksomheten etter VGs reportasjer om Shilan-saken som gjør at politiet vil gjøre en ny vurdering av saken, melder NTB. Den 39 år gamle SV-politikeren og kvinneaktivisten Shilan Shorsh ble funnet død etter en påsatt brann 18. mai i fjor.

LES OGSÅ: Shilan Shorsh og ytringsfriheten | – Vi frykter at hun ble drept

Saken ble henlagt av politiet 17. desember. Gjenopptakelsen kommer kort tid etter at politiet i Hordaland gikk til pågripelse av en mann i den såkalte Monika-saken, hvor en åtte år gammel jente ble funnet død i sitt hjem på Sotra i 2011.

En 32 år gammel mann er nå siktet for forsettlig drap på jenten, i en sak som opprinnelig ble henlagt som intet straffbart forhold.

– Monika-saken ligger også som et bakteppe her, sier politimesteren.

Familien frykter at hun ble drept

Shilan Shorsh (39) fortalte søsteren at hun var livredd kort tid før hun døde i brannen. Politiet mente brannen var påsatt. Familien tror hun ble drept.

– Hun var redd. Veldig, veldig redd. Det sa Shahen Ahmed, nest eldst i søskenflokken til Shilan Shorsh i et intervju med NRK i slutten av mai i fjor.

Shorsh døde i en boligbrann i Fyllingsdalen i Bergen.

Familien er kurdere fra Irak. Shilan hadde bodd i Norge siden 1998. Hun var aktiv politisk, både som styremedlem i Bergen SV og som leder for Selvstendig Demokratisk Kurdisk Kvinneforening.

Var truet på livet

Shilan Shorsh hadde uttalt seg flere ganger i media, om kurdisk kultur og menn som var kvinneundertrykkende.

Hun skal også ha følt seg overvåket. Hun fikk profesjonelle til å undersøke PC-en sin, og oppdaget at den var blitt hacket. Hun valgte å avslutte Facebook-kontoen sin fordi hun fikk trusler.

Funnet død i leiligheten

Omkom i Brann i Fyllingsdalen

FUNNET DØD: Det var i denne blokken Shilan Shorsh ble funnet død etter en brann.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Familien fikk mistanke om at noe var galt da hun ikke kom til en grillfest som broren skulle ha.

Shilan hadde overnattet hos foreldrene, og skulle bare hjemom en tur, men hun hadde ikke med seg mobiltelefon.

Shilan ble funnet død i sin egen leilighet, som lå i en av toppetasjene i en boligblokk.

En brann startet i det ene rommet i leiligheten. Det var en av naboene som oppdaget røyken.

Fikk trusler etter intervju

Shilan var selv gjest i NRK Vestlandsrevyen i 2006 og fortalte om truslene hun fikk.

Truslene kom etter at hun sto fram i Bergens Tidende med kritikk av tvangsekteskap og diskriminering. Etter dette avisoppslaget hun skal ha skaffet seg voldsalarm.

– Det er veldig vanskelig å være kurdisk innvandrerkvinne i Norge. De er utsatt for dobbel undertrykking, både som innvandrere og som kvinner, sier hun i intervjuet i 2006.

Hun hadde et sterkt og klart svar på spørsmålet om hva som driver henne:

– Samvittigheten min. Jeg har alltid reagert på undertrykking, og vil at sannheten alltid må fram komme frem, sa hun.

Sju år senere var hun død.

Vil gjenopprette tiliten til politiet

Politimester Geir Gudmundsen vedgår at det er press fra media og bråket rundt Monika-saken som gjør at politiet nå gjenåpner Shilan-saken.

– Det er ingenting som tyder på at det er gjort noen feil i etterforskningen av denne saken. Men som politimester er det viktig for meg å få gjenopprettet tilliten til at det arbeidet Hordaland politidistrikt gjør, er godt politiarbeid, sier Gudmundsen til NRK.