Hopp til innhold

Bompengemotstander truet politikere på Facebook – fikk 18.000 kroner i bot

Politiet har fått kritikk for å være for dårlige på nett. Men de nye nettpatruljene har allerede bidratt til å løse en rekke saker.

Politiet nettpatrulje trussel (illustrasjon

TRUET POLITIKERE: Et av tipsene politiet har fått inn gjennom nettpatruljen var trusler mot politikere i Stavanger. Mannen ble senere bøtelagt.

Foto: Politiet / NRK

Siden september i fjor har politiet i Oslo chattet med folk på Facebook-gruppen «Politiets nettpatrulje». Målet er å senke terskelen for at barn og unge skal ta kontakt om kriminelle forhold.

Flere politidistrikter har etter hvert fulgt etter. Tirsdag åpner også Vest politidistrikts nettpatrulje, som skal operere på Facebook, Snapchat og Instagram.

– Nettpatruljen gjør at alle får tilgang til politiet der de er. Det er mer publikumstilpasset og bryter ned barrierer ved å kontakte politiet, sier Kåre André Ødegaard, faglig leder for nettpatruljen i Sør-Vest politidistrikt.

Bøtela mann for nettrusler

I forbindelse med bystyremøtet i Stavanger i oktober i fjor, som ble kuppet av bompengeaksjonister, tikket det inn en melding i innboksen til politiet.

En mann hadde skrevet en kommentar i en lukket Facebook-gruppe for bompengeaksjonister, hvor han oppfordret folk til å «neste gong må ha med skyts».

Politiet ble tipset om kommentaren. Senere samme dag pågrep de forfatteren.

– Det var en kommentar i forbindelse med et bystyremøte, og vi reagerte på ordet «skyts». Det som er vanskelig med nettet er sjargongen, hvor enkelte hevder at slike ord kan ha snev av satire eller ironi, men det er vanskelig for oss å vite. «Skyts» er lett å tolke som skytevåpen, selv om det viste seg at han ikke hadde lagt så mye i det, sier Ødegaard.

Facebook-meldingen ble likevel kostbar for mannen, som fikk 18.000 kroner i forelegg for trusler med skytevåpen.

Nettpatrulje politiet

BRUKES OGSÅ TIL INFORMASJON: Innlegget politiet la ut om at det var sterke ecstasytabletter i omløp i Sør-Vest politidistrikt nådde nesten en kvart million, opplyser politiet.

Foto: Utklipp

– For dårlige på nett

Politiet har fått kritikk for å være for dårlige på nett, blant annet av professor Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen. Hun sa til Stavanger Aftenblad i desember at Norge mangler et aktivt nettpoliti som forebygger vold og drap.

Politidirektoratet erkjente at politiet ikke hadde klart å holde følge på nett, men sa at nettpatruljer i alle politidistrikt skulle styrke tilstedeværelsen på nett.

I Sør-Vest politidistrikt har de fått 1748 henvendelser på Facebook, ifølge politiførstebetjent Kaare Andre Ødegaard. Det har gitt informasjon i 68 straffesaker.

Både i Sør-Vest og i Oslo har hatt tjenesten operativ siden i fjor høst. I Øst politidistrikt startet de opp i vår.

Faglig leder for sistnevnte, Jostein Dammyr, sier tjenesten har omtrent 50 henvendelser i måneden.

– Det har kommet overraskende lite tullemeldinger, sier Dammyr.

Jente misbrukt på nett

Dammyr trekker frem en sak med en jente som tok kontakt og fortalte at snapchatbrukeren hennes hadde blitt misbrukt. Det viste seg at samme nettsted sto bak misbruk av en rekke profiler.

– Vi tok kontakt med ham som var ansvarlig for nettstedet, og hele domenet ble lagt ned, sier Dammyr.