NRK Meny
Normal

Politiet finner ikke Amy Winehouse

Engelsk politi klarer ikke levere stevning fra norsk lagmannsrett til Amy Winehouse. – Litt overraskende. Hun holder seg jo ikke akkurat skjult, sier aktor.

Amy Winehouse

MEN HER ER HUN: Amy Winehouse var ikke glad for å se fotografer utenfor huset sitt i Camden 5. november i år, samme dag som ektemannen Blake Fielder-Civil ble løslatt fra fengsel.

Foto: Carl Court / AP

R&b-stjernen Amy Winehouse og ektemannen Blake Fielder-Civil skal sammen møte i Gulating lagmannsrett i Bergen i et desperate forsøk på å få slettet narkoboten Winehouse ble ilagt 18. oktober 2007, kvelden før den skandaleombruste stjernens konsert i Peer Gynt-salen.

LES MER: Winehouse tatt med narko i Bergen

Paret og deres frisør ble pågrepet da politiet aksjonerte mot rommet deres på Hotel Norge i Bergen. Politiet fant syv gram marihuana på rommet, og røykvarsleren var tapet over. Winehouse skyldte umiddelbart på frisøren sin, men ombestemte seg etter en natt i arresten og skrev morgenen etter under på at hun godtok et forelegg på 500 euro. Ektemannen Blake Fielder-Civil fikk en identisk bot, mens frisøren ble ilagt et forelegg på 240 euro.

Blake Fielder-Civil

REHAB? YES, YES YES: Blake Fielder-Civil ble løslatt tidligere denne månden og åkte rett inn på rehab.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Finner kun Blake

Da stjernen i ettertid innså konsekvensene av narkoboten, som blant annet kan gi henne problemer med innreise til USA, engasjerte hun advokat for å få omgjort forelegget. Nå påstår Winehouse at hun ikke ante hva hun skrev under på, noe hun må i retten for å bevise. Politiet mener dette er bare tull, og står på sitt.

LES MER: Boten kan ødelegge karrieren

Saken skulle egentlig opp for Gulating lagmannsrett 29. februar, men rettsmøtet ble utsatt på ubestemt tid fordi Blake Fielder-Civil på det tidspunktet satt fengslet i England. Lagmannsretten har avgjort at samtlige tre pågrepne må møte i retten for at saken skal kunne behandles. Saken er nå berammet til 12. januar 2009.

Problemet nå er at politiet kun har rukket å forkynne stevningen fra retten til én av de tre involverte, nemlig Blake Fielder-Civil, som nå er på rehabilitering etter å ha sonet en fengselsstraff for vold. Engelsk politi har nemlig ikke klart å få tak i verken Amy Winehouse eller frisøren hennes, en forklaring deres norske kolleger ikke fullt ut aksepterer.

Radisson SAS Hotel Norge i Bergen

HER BLE DE TATT: Winehouse, Fielder-Civil og deres frisør ble pågrepet da politiet aksjonerte mot Hotel Norge kvelden før konserten i Peer Gynt-salen.

Foto: Åge Algerøy / NRK

- Skulle være lett å finne

- Jeg er litt overrasket over at de ikke har klart å stevne Amy Winehouse, til tross for at det nå er snart et år siden vi ba dem forkynne stevningene for oss. Hun holder seg jo ikke akkurat skjult. Så vidt jeg vet har hun både holdt konserter siden den gang og medvirket på tv en rekke ganger. Avisene i England ser heller ikke ut til å ha problemer med å finne henne, sier aktor i saken, politiadvokat Rudolf Christoffersen, til nrkhordaland.no.

LES MER: Winehouse vil ikke til Bergen

Artistens egen hjemmeside lister opp fire konserter i Storbritannia i løpet av 2008 hvor politiet kunne ha troppet opp og levert henne stevningen:

* Mandela-konserten i Hyde Park 12. juli
* T In The Park i Kinross, Skottland 16. august
* V-Festival i Staffordshire 29. august
* Bestival Festival, Isle of Wight 6. september

- Er det ikke fristende å gjøre jobben selv og sende en tjenestemann fra norsk politi over Nordsjøen?

- Nei, det er fast rutine at vi får bistand fra politiet i det aktuelle landet. Noe mer er det ikke mulig for oss å gjøre, sier politiadvokaten.

LES OGSÅ: Blottet brystene i fengsel

Kan miste ankemuligheten

Hordaland politidistrikt har nå sendt en purring til engelsk politi, men så langt uten noen respons. Ifølge norsk lov må en stevnet person ha fått overlevert stevningen minimum tre dager før rettsmøtet, men Christoffersen sier det er vanlig å gi folk som befinner seg i utlandet litt lenger frist.

Amy Winehouse Blake Fielder-Civil

SKILLES?: Amy Winehouse og Blake Fielder-Civil har hatt et stormfullt ekteskap.

Foto: Matt Sayles / AP

- Amy Winehouse bør ha fått stevningen innen nyttår for at det skal bli rettsmøte, sier politiadvokaten.

- Hva skjer dersom hun ikke mottar stevningen tidsnok og dermed ikke møter i retten?

- Da blir det opp til lagmannsretten å ta stilling til hvilke konsekvenser det vil få. I og med at dette er hennes egen anke, burde det være grunn til å tro at hun selv ønsker å møte. Det er rimelig sjelden vi opplever at folk ikke møter i sin egen ankesak. Retten må jo også vurdere om det er grunn til å tro at hun er kjent med innkallelsen likevel. Mannen hennes er jo lovlig stevnet, og man bør vel kunne anta at de to snakker sammen, sier Christoffersen.

- Skal skilles

Akkurat det er ikke fullt så sikkert. Blake Fielder-Civil har tilbrakt det meste av sin tid etter løslatelsen på en rehabiliteringsklinikk, og skal ifølge den britiske tabloidavisen News Of The World ha innledet er forhold til den tyske modellen Sofie Schandorff. Avisen melder også at Winehouse skal ha erklært ekteskapet for dødt, og at en skilsmisse er nær forestående.

Tinghuset i Bergen.

MÅ MØTE: Her må Amy Winehouse og Blake Fielder-Civil møte 12. januar. Hvis ikke risikerer de at boten blir stående.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Politiadvokat Christoffersen har likevel tro på at Winehouse, Fielder-Civil og frisøren deres møter i Gulating lagmannsrett 12. januar.

- Dersom vi ikke hører noe fra engelsk politi i løpet av desember, vil vi purre ytterligere på saken. Men jeg har tro på at de vil lykkes. Noe annet vil overraske meg, sier Christoffersen.

Ikke merarbeid for politiet

Han bedyrer at alt styret rundt den tross alt ubetydelige narkosaken ikke har ført til merarbeid for det allerede overbelastede politiet i Hordaland.

- For oss er dette kun en mappe som ligger på kontoret og venter. En helt ordinær sak som vi ønsker å avslutte, sier Christoffersen.