Hopp til innhold

Politiet etterforsker fregattforliset frem til sommeren

Politiet jobber nå med å sammenstille alle bevisene etter fregattulykken i Hjeltefjorden. Etterforskningen forventes å være ferdig i juni.

KNM Helge Ingstad 5.februar 2019

UNDER VANN: Det er bare radartårnet på KNM «Helge Ingstad» som er synlig i havoverflaten i Hjeltefjorden.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Over tre måneder er gått siden KNM «Helge Ingstad» og tankskipet «Sola TS» kolliderte ved Stureterminalen natt til 8. november 2018.

Siden den gang har bergingsaksjonen kostet nesten en halv milliard kroner.

Samme dag som ulykken skjedde, startet både politiet og Statens havarikommisjonen (SHT) etterforskning av saken.

KNM Helge Ingstad ankommer Haakonsvern

NRK sender direkte fra bergingsaksjonen av KNM «Helge Ingstad».

De første ukene skulle vise seg å bli utfordrende for politiet. Noe av det elektroniske utstyret om bord hadde vært under vann, og politiet måtte ha hjelp fra Kripos til å hente ut materialet.

Ved to anledninger etter kollisjonen var mannskap fra Sjøforsvaret om bord for å hente ut datainformasjon politiet og SHT hadde bruk for i etterforskningen.

Nå har politiet en klar formening om tidspunktet de kan sette et endelig punktum for etterforskningen.

– Vi sikter oss inn på å avslutte etterforskningen nærmere sommeren. Det blir trolig ikke før i juni, sier politiinspektør Frode Karlsen i Vest politidistrikt.

Politiinspektør Frode Karlsen

INGEN KOMMENTAR: Politiinspektør Frode Karlsen ønsker ikke å spekulere om han anser det som sannsynlig at noen vil bli siktet som en følge av etterforskningen – Anser du det som sannsynlig på nåværende tidspunkt at noen vil bli siktet i saken? – Det kommer jeg ikke til å kommentere nå, sier Karlsen.

Foto: Tim Wassmo / NRK

Ingen uvanlige utfordringer

I Vest politidistrikt jobber fremdeles opp mot fem etterforskere på saken, opplyser Karlsen. Disse jobber nå med å sammenstille alt materialet politiet har beslaglagt.

– Det har tatt tid å få tilgang til informasjon som har vært høyt gradert. Nå setter vi all informasjonen vi har sammen for å skaffe oss et helhetlig bilde av ulykken.

Står etterforskningen ovenfor noen større utfordringer frem mot sommeren?

Nei, ingenting ut over det vanlige, sier Karlsen.

Som Bergens Tidende skrev i forrige uke, vurderer SHT å gjenskape ulykken.

Det mener Karlsen ikke er nødvendig for politiet.

– Hvis Statens havarikommisjon legger til rette for det, vil vi trolig sende en etterforsker. Det er mulig vi kan oppdage nye spor. Men vi jobber forholdsvis mye med rekonstruksjon, vi anser det ikke som nødvendig slik havarikommisjonen skisserer det.

KNM Helge Ingstad

FORVIRRING: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyste fra Stortingets talerstol i forrige uke at fregatten skulle heves to dager senere. Men Forsvarsdepartementet og Forsvarsmateriell sa like etter at tidspunktet er usikkert. Nå venter alle parter på et værvindu som tillater hevingen.

Foto: Bendik Skogli / Forsvaret

Usikkert vær ved fregatten

Mens politiets etterforskning av ulykken fremdeles vil trekke noen måneder til ut i tid, nærmer hevingen av fregatten seg med stormskritt.

Da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen redegjorde for Stortinget om ulykken i forrige uke, meddelte han at hevingen skulle begynne torsdag 7. februar.

Kort tid etterpå avviste både Forsvarsdepartementet og Forsvarsmateriell at datoen var satt. Som så ofte før blir været utslagsgivende.

Da NRK gjorde en opptelling etter bergingsaksjonens 92 første dager, viste det seg at arbeidet ble stanset i 29 dager på grunn av været.

Men fregatten er klar til heving. Det som gjenstår nå, er å vente på seks sammenhengende dager med vind under 10 m/s og bølger under 0,5 meter.

Ifølge statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved må Sjøforsvaret trolig vente noe lenger.

– Det blir ikke seks dager med rolig vær denne uken. Vinden vil være opp mot liten kuling, sier Valved.