NRK Meny
Normal

Politiet anker løslatelser av korrupsjonssiktede

Bergen tingrett løslater begge de to korrupsjonssiktede forretningsmennene, men politiet anket på stedet.

Einar Drægebø

KRITISERER POLITIET: Forsvarer Einar Drægebø antar at saken mot hans klient vil bli snarlig «henlagt som intet straffbart forhold».

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det ble klart da kjennelsene fra Bergen tingrett kom lørdag ettermiddag.

– Min klient er svært lettet, nå vil det neppe gå lang tid før saken blir henlagt, sier mannens forsvarer Einar Drægebø til NRK.

Selve kjennelsen er unntatt offentlighet, og pressen er også blitt gitt forbud mot å referere fra denne.

– Det eneste jeg kan si er at tingretten ikke har funnet at det er skjellig grunn til mistanke. De mener ikke at hans handlinger er dekket av korrupsjonsbestemmelsen, sier Drægebø.

Politiet anker

Han må likevel bli sittende i varetekt til lagmannsretten har sagt sitt. Hordaland politidistrikt opplyste lørdag ettermiddag at kjennelsen fra tingretten blir anket til Gulating lagmannsrett. Politiet har bedt om oppsettende virkning, noe som innebærer at mannen i 50-årene må bli sittende i varetekt inntil anken er behandlet.

– Vi er uenig i løslatelsen og har begjært anke. Jeg vil følge opp med en begrunnelse for anken innen mandag, hvis vi får frist til da, sier politiinspektør Liv Mette Karlsen til Bergens Tidende.

Den andre forretningsmannen som er siktet i korrupsjonssaken blir løslatt i løpet av lørdag kveld. Politiet anket avgjørelsen på stedet og ba om oppsettende virkning, noe de ikke fikk medhold i.

Lange avhør

Mannens forsvarer Svein Aage Valen har ikke svart på NRK.nos henvendelser, men uttalte følgende til Bergens Tidende.

– Retten kom til at det ikke var fare for bevisforspillelse ved å løslate min klient. Min klient og den medsiktede forretningsmannen er holdt i nesten to uker i full isolasjon, i en sak av begrenset omfang. Da har politiet rukket å etterforske det de skal.

– For min klient var det viktigste å slippe ut nå. Han satt elleve timer i avhør fredag og mange timer i retten lørdag. I kveld trenger han ro sammen med familien.

Forsvarsadvokat Drægebø er ikke nådig når det gjelder politiets håndtering av korrupsjonssaken i Bergen.

– Saken har tatt forholdsmessig lang tid. Siden pågripelsen tidlig forrige uke, har etterforskningen stått omtrent stille, sier han til NRK.

Den andre forretningsmannen ble fremstilt for andregangsbehandling i Bergen tingrett lørdag, etter at lagmannsretten mente at beslutningen om å varetektsfengsle de to mennene i forrige uke ikke var godt nok begrunnet.

Strays anke ikke behandlet

Det er ennå ikke klart om også han løslates eller ikke. Fengslingsmøtet pågikk ennå i 14-tiden lørdag ettermiddag.

Det har ikke lykkes NRK å få noen fra påtalemyndighetene i tale lørdag ettermiddag.

Den korrupsjonssiktede Høyre-politikeren Jan Sverre Stray anket fengslingskjennelsen først på torsdag, og lagmannsretten har dermed ikke behandlet den.

Trolig vil anket bli behandlet mandag.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.