Plastpose-kaos ga 5 millioner bestillinger

Regjeringens plastposeavgift er skrinlagt, men for plastposefabrikken i Bergen ble avgiftsforvirringen gull verdt.

Plastpostefabrikken fikk millioner av bestillinger

BLE NEDRINGT AV KUNDER: (Fra v.) Bernt A. Flesland og Atle Flesland driver fabrikken Baca Plast på Nesttun i Bergen. Forvirringen rundt regjeringens plastposeavgift førte til at de ble nedringt av kunder som la inn store posebestillinger. De har nå lagt noen travle måneder bak seg.

Foto: Eivind A. Pettersen

– Vi fikk forhåndsbestilling på cirka fem millioner plastposer, røper daglig leder Atle Flesland i Baca Plast AS.

Regjeringen truet med å innføre en ny plastposeavgift 15. mars, for så å utsette den til mai – og siden meddelte at de dropper poseavgiften helt.

For plastposefabrikken førte avgiftskaoset til travle tider.

Jobbet dag og natt

– Det var en svært hektisk periode, med kjøring av bæreposer natt og dag, lørdag og søndag, sier Atle Flesland til NRK.

Baca Plast var blant dem som skrev brev til departementet. Plastposefabrikken i Bergen fryktet lenge at plastposeavgiften kunne bety nedskjæringer i staben.

– Heldigvis ble avgiften stoppet etter at mange protesterte!

LES OGSÅ: – Plastposeavgiften har ingen miljøeffekt

Måtte si stopp

Norge har fem plastposefabrikker og Baca er en av de største. Hver måned produserer bergensfabrikken 5000 kilometer plast.

Atle Flesland begynte i Baca Plastindustri i 1970 og har vært daglig leder i 30 år. Han er ikke ukjent med miljøavgifter, men poseveteranen har aldri opplevd maken til hektisk halvår.

– Noen av våre store kunder var ute i god tid og la inn bestillinger for ett helt år. Andre fikk panikk da fristen nærmet seg og ønsket levering av store partier. Da måtte vi si stopp, selv om de kom med kreative løsninger som forhåndsfakturering, forteller Flesland.

LES OGSÅ: Kjøper en million plastposer for å komme avgiften i forkjøpet

Dyrere valuta, høyere råstoffpriser

Nå som produksjonstoppen er nådd, og posene levert, har det dukket opp nye utfordringer.

– Noen av kundene våre klarte å skaffe seg leveringer fra utlandet, men om leveringen kom i tide betød jo ikke det noe når avgiften ble avlyst. Dette har ført til at vi har hatt ett langt lavere salg etter at avgiften ble stoppet, sier plastfabrikksjefen til NRK.

Råstoffet som plastposefabrikken bruker blir påvirket av oljeprisnedgangen og har økt med over 20 prosent i forhold til i fjor.

– Valutakursen har stor betydning ved våre råstoffinnkjøp. En eurokurs på over ni kroner gir oss en svært usikker fremtidssituasjon, sier Atle Flesland.