Hopp til innhold

– Vi må takke hvalen som ofret livet for saken

Minst 30.000 skal ha deltatt på Strandryddedagen som ble arrangert langs hele kysten denne lørdagen. Det tror arrangøren, og de gir æren til hvalen med magen full av plast.

Gudlo Fjell

JOBBET: Mange var flittige og brukte årets varmeste dag på Vestlandet til å rydde strendene, slik som disse fra Gudlo i Fjell kommune.

Foto: Bergen og Omland Friluftsråd

I år ble alle rekorder slått, ifølge tall fra foreningen Hold Norge Rent.

Langs hele kysten er det nå et enormt engasjement for å rydde plast.

– Hvis vi ikke tar vare på naturen vår, så blir det ikke så mye igjen av den.

Emilie Klakegg (13)

– Vi må nok takke hvalen som ofret livet sitt for saken vår. Det er ingen tvil om at den hendelsen har skapt veldig mye mer oppmerksomhet rundt marin forsøpling i Norge, sier daglig leder Lise Gulbransen i Hold Norge Rent.

Lise Gulbransen, Hold Norge rent

RYDDE-SJEF: Lise Gulbransen i Hold Norge rent opplever det største strandrydde-engasjementet noensinne.

Foto: Hold Norge rent

– Særlig i Hordaland og Rogaland har vi sett en enorm oppblomstring av frivillig aktivitet. Og dette engasjementet på Vestlandet har ført til økt oppmerksomhet over hele landet, sier Gulbransen.

– Minst 30.000 rydder

Den offisielle datoen for Strandryddedagen er lørdag 6. mai, men Hold Norge Rent regner med at mange også bruker søndagsturen til å rydde.

Over 24.000 personer er forhåndspåmeldt til Strandryddedagen via ryddeportalen til Hold Norge Rent. Det er 5.000 flere enn i 2016.

– Men mange registrerer seg ikke. Vi kan nok anta at det er mange flere som skal ut å rydde.

– Jeg tror ikke at jeg tar for store ord i min munn hvis jeg sier at det er minst 30.000 som engasjerer seg i løpet av helgen, sier Lise Gulbransen.

I fjor ble det plukket og registrert 377 tonn søppel på Strandryddedagen. Det er ikke bare engasjementet i Norge som har økt. For første gang skal det også ryddes langs strendene i de andre nordiske landene.

– Vi har allerede mottatt 23 tonn søppel fra strendene i Hordaland. Det har skjedd på de ti ukene etter at vi begynte å ta imot strandsøppel gratis, forteller kommunikasjonssjef i renovasjonsselskapet BIR, Mette Nygård Havre.

– Jeg skal forsøke å få med meg klassekameratene mine, sier 13-åringen Emilie Klakegg.

Hun og Mette Nygård Havre er enige om at holdninger må endres. Barna er fremtiden, og ingen vil at det skal være mer plast enn fisk i havet i 2050.

– Den hvalen gjør et ekstra inntrykk. Hvis vi ikke tar vare på naturen vår, så blir det ikke så mye igjen av den, sier Emilie Klakegg.

– Har alt gitt resultater

En av de første som engasjerte seg var Kenneth Bruvik i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Han hadde sett plasten lenge i vikene ved huset sitt på Sotra, men også han ble opprørt over mageinnholdet i hvalen som drev i land i nabolaget.

Kenneth Bruvik

ENGASJERT: Kenneth Bruvik har de siste månedene samlet selv, og tatt initiativ til større dugnader.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

– Vi kan virkelig se at ryddingen vises igjen, sier Bruvik.

– På en del av de strendene er det ikke mye plast som har kommet tilbake, nå lenge etter at strendene ble plukket rene. Det er veldig gledelig!