NRK Meny
Normal

Piloter kan få 14 timers arbeidsdag

Norske flyansatte frykter for flysikkerheten når EU innfører 14-timers dag og 60-timers uke i luften. Tillitsvalgt frykter de lange arbeidstidene kan føre til ulykker.

Lofoten sett fra lufta. Fra cockpit i Widerøe-fly

LANGE DAGER: Piloter og kabinansatte reagerer på nye EU-regler. Her fra cockpiten i et Widerøe-fly over Lofoten. (Arkivfoto)

Foto: NRK

– Dette er feil retning å gå. Jeg håper det ikke er behov for å vente på at det skal skje et havari eller tre før man tar tak i dette, sier Erik Holm, leder for Parat Luftfart, som organiserer over 2000 piloter og kabinansatte.

LES OGSÅ: Trette flygere advarer mot krasj

– Ikke noe godt å si om forslaget

Eurpean Aviation Safety Agency (EASA) la onsdag frem sitt forslag til nye arbeidstidsbestemmelser. Forslaget om å oppjustere arbeidsdagene til 14 timer, noe som vil gi en arbeidsuke på 60 timer, faller mildt sagt i dårlig jord hos de det berører.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke har snakket med en eneste pilot eller kabinansatt som har noe positivt å si om dette forslaget, sier Holm til NRK.no.

550 % større fare for feil

Det sveitsiske selskapet Moebus Aviation har utarbeidet en rapport som konkluderer med at sannsynligheten for feil i luften vil øke med 550 prosent dersom arbeidstiden utvides til mer enn 13 timer.

Parat har bedt Samferdselsdepartementet om et møte for å få hjelp til å stoppe forslaget.

– Både vi og myndighetene har veldig dårlig tid, sier Holm.

– Maks ni timer for trailersjåfører

Også Norsk Flygerforbund reagerer sterkt på forslaget. Leder Aleksander Wasland sier til VG at EASA etter press har satt antall landinger per dag til maks ti, men advarer likevel mot at de nye arbeidstidene vil føre til svært trøtte piloter.

– En trailersjåfør får kjøre maksimalt ni timer, sier Wasland til avisen.

Samferdselsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.no før arbeidstakerorganisasjonene har fått lagt frem sine bekymringsmeldinger.

LES OGSÅ: Verdens farligste flyselskaper | Luftambulansen mistar nattsynet

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Steffen Lie Skålevik etter 2-2 mot Tromsdalen