NRK Meny
Normal

Politiet advarer mot stor skredfare: – Det gikk flere ras rundt oss

Mannen slapp uskadd unna da han ble tatt av snøskred og havnet på kanten av et stup. Da politipatruljen kom til stedet, gikk det flere ras rundt dem. Nå sperrer de av området.

Snøskred i Skeiskvanndalen

TATT AV SNØSKRED: En mann ble tatt av snøskred i Skeiskvanndalen, et par kilometer unna Eikedalen skisenter på Kvamskogen.

Foto: Privat

Nødetatene fikk klokken 12.22 melding om at en person lå begravd etter å ha blitt tatt av snøskred ved skisenteret Eikedalen på Kvamskogen.

Mannen som var tatt av skredet, kontaktet selv bekjente i skipatruljen ved Eikedalen skisenter, som rykket ut med snøscooter.

– De er trente i å jobbe med skred, og fikk begynt å grave ham ut veldig raskt, sier Jan Lillebø, redningsleder ved Hovedredningssentralen.

Fredrik Tønjum, daglig leder ved Eikedalen skisenter, forteller at raset gikk i Skeiskvanndalen, et par kilometer unna skisenteret. Senteret fikk en dramatisk oppringning av mannen.

Sjefen for skitrekket snakker om raset og faren for nye ras.

FÅR SKRYT AV POLITIET: Fredrik Tønjum ved Eikedalen skisenter fikk skryt for måten senteret håndterte skredet på.

– Han hadde prøvd å forsere en traktorvei opp mot fjellet. Så løsnet det noen snøflak som tok ham med ned mot skråningen. Han var på vei til å falle 30-40 meter, forteller Tønjum.

Skisenteret sendte straks ut en scooterpatrulje, som satte i gang redning av mannen.

– Han klarte ikke komme seg opp på egen hånd, og lå dekket av snø, forteller Tønjum.

Politiet roser skisenterets mannskaper

Syv minutter etter at nødetatene ble kontaktet av skisenteret om hendelsen, var mannskapene fra skipatruljen i ferd med å grave mannen ut.

Snøskred i Eikedalen

RYKKET UT MED SCOOTER: Mannen ble gravd ut av mannskaper fra Eikedalen skisenter.

Foto: 03030-tipser

– Det gikk veldig fort. De har gjort en veldig god jobb. Det er ikke ufarlig å ta seg inn i et slikt område, sier politiets operasjonsleder Janne Steimler Sætre.

– Det er overhodet ikke kjekt å få en slik melding. Vi må prøve å finne ut hvor det er, og om vi kan komme oss dit. Heldigvis hadde Røde Kors hatt en scooterpatrulje der oppe tidligere i dag, noe som gjorde det lettere for oss å komme frem, forteller Tønjum.

– Rasfaren er ekstrem

Mannen er tilsett av lege, og erklært uskadd. Han har forklart at ingen andre personer var i nærheten da raset gikk.

Politiet jobber nå med å sikre stedet, av frykt for nye skred. NVE melder om betydelig fare for snøskred på Vestlandet.

Politiet snakker om at snøras er farlig

POLITIET ADVARER: Operasjonsleder Janne Steimler Sætre forteller at det gikk flere ras i Eikedalen, mens politiet var på stedet.

– Vi setter opp sperringer. Det er enorme mengder snø der, sier Sætre.

I en pressemelding klokken 14.30 ber politiet folk om å ikke ferdes utenfor oppmerkede løyper.

– Det gikk flere ras mens patruljen var på stedet. Det er et bratt og utrygt sted, og de observerte flere ras i nærområdet fra der de sto, sier Sætre.

– I skisenteret er det ingen fare. Men oppe i fjellet er rasfaren ekstrem for øyeblikket. Det blåser, og er store mengder snø, forteller Tønjum.

Ambulanse snøskred Eikedalen

TILSETT AV LEGE: Mannen har sluppet uskadd fra hendelsen.

Foto: 03030-tipser

Trykker vanligvis på «den store knappen»

Luftambulanse var på vei fra Bergen, og brannvesen og politi rykket ut med flere patruljer, men de fleste nødetatene returnerte da det kom beskjed om at mannen ikke var alvorlig skadd.

– Ved slike skred trykker vi vanligvis på «den store knappen» og sender ut Sea King-helikopter og skredgruppe, men det trengte vi ikke gjøre nå, sier Lillebø ved Hovedredningssentralen.

Laster kart, vennligst vent...

TATT AV SNØSKRED: En mann er tatt av snøskred ved Eikedalen skisenter på Kvamskogen.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Vestlandsrevyen 20.55 - tirsdag 20. mars
Programleder: Mariann Reikerås